Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ALERTĂ O furtună solară se va abate asupra Terrei

Thursday, 02 February 2017, 15:01 Sursă: REALITATEA.NET

Într-o postare pe site-ul The Conversation, cercetătorii subliniază ca aşa-numitul «scut» terestru – câmpul magnetic -, s-ar putea deplasa în 2000 de ani şi ar putea produce întreruperea curentului electric pe toată planeta sau, mai rău, o extincţie masivă, scrie Rador.

Deoarece rolul câmpului magnetic este acela de proteja fragila noastră planetă de furtunile solare, aceste violente erupţii ale astrului zilei. În cazul inversării polilor, scutul magnetic va fi slăbit, lăsându-i pe pământeni la cheremul capriciilor solare. Deşi ultimul episod de inversare a polilor a avut loc în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, cercetătorii constată că scutul îşi pierde 5% din forţă în fiecare secol, totul conducând la ideea că ne îndreptăm către o asemenea bulversare magnetică.

În pofida acestor calcule, «va fi greu de stabilit o dată exactă, cel puţin pentru moment», afirmă cercetătorii. Furtuni solare minore au avut loc în 2003 şi au provocat oprirea reţelei electrice suedeze. În 1859, o serie de erupţii solare au provocat aurore boreale, acele manifestări celeste de la Polul Nord, până în insulele Caraibilor.

Însă o inversare totală a câmpului magnetic ar avea o amploare mult mai alarmantă. Potrivit cercetătorilor, ea ar duce la stingerea tuturor aparatelor electrice de pe planetă, «fapt care ar produce economiei mondiale pierderi de miliarde de dolari pe zi». O altă ipoteză, mai puţin probabilă potrivit autorilor studiului, ar fi aceea a unei «extincţii masive» datorată consecinţelor exploziilor vulcanice care ar provoca o uriaşă furtună solară.

«În ceea ce priveşte viaţa pe Terra şi impactul direct pe care l-ar avea o inversare a polilor magnetici asupra speciilor, nu putem prezice în mod definitiv ce se va întâmpla, deoarece omenirea modernă nu exista în timpul precedentei inversări», scriu cercetătorii.

Totuşi, ei rămân optimişti: «Este un lucru cert că oamenii care ne-au precedat au reuşit să traverseze episodul Laschamps (o inversare parţială a polilor magnetici care a avut loc acum 41.000 de ani) şi că viaţa însăşi a supravieţuit».

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE
Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE