Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Finanţelor: BNR să găsească soluţii pentru a tempera creşterea ROBOR!

Tuesday, 03 October 2017, 11:08 Sursă: REALITATEA.NET

"Participarea mea de azi a avut scopul de a discuta strict tehnic despre ce se intampla azi, de evolutia ROBOR, de a veda care este pentru viitor cea mai mai buna cale de a impleti politica fiscala cu politica monetara pentru a incheia in piata o stabilitate cat mai buna, stabilitate pentru cetateni, pentru cei care au de plait rate la banci", a spus ministrul Finantelor, Ionut Mişa.

In ceea ce priveste evolutia indicelui Robor, acesta a spus ca tine de lichiditatea la nivelul pietei. "Este o problema de lichiditate, are mai multi factori, multi tehnici. Au avut influenta si incasarile Ministerului Finantelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), incasarile fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat sa credem ca, daca cresc incasarile bugetare, o sa creasca Roborul. (...) Exista instrumente pe care BNR le are la dispozitie pentru reglarea lichiditatii", a spus Mişa, după ce a plecat de la BNR.

Ionuţ Mişa, alt ministru habarnist: Am aflat de scumpirea carburanţilor din presă!

Potrivit lui Misa, exista solutii pentru indicele Robor:daca urmariti, dobanda over night a scazut, pe baza unei discutii, s-au produs efecte pozitive".

 Ce plan avea Dragnea

Reamintim că luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Alexandria, că Guvernul trebuie să aibă o discuţie cu reprezentanţii BNR pe tema creşterii ROBOR, la care să participe şi reprezentanţii celorlalte bănci, el afirmând că este nevoie de o relaţia corectă cu sistemul bancar.

”După părerea mea trebuie să aibă loc o discuţie. Poate să aibă loc o discuţie la care să participăm şi noi cu conducerea Băncii Naţionale, pentru că este un subiect important. Cred că trebuie să aibă loc această discuţie şi poate nu numai cu Banca Naţională, poate şi cu reprezentanţii celorlalte bănci. Eu cred că o relaţie corectă cu sistemul bancar, corectă - accentuez, este benefică, dar şi o relaţie corectă cu BNR, dar trebuie să fie în ambele sensuri”, a declarat Liviu Dragnea.

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Suceviţa, că rolul Băcii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, Tudose precizând că intenţionează să aibă o discuţie pe această temă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

”Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”, a declarat prim-ministrul.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ