Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mişa şi declaraţiile absurde: Preţurile cresc şi scad. Am aflat din presă de scumpirea carburanţilor

Tuesday, 03 October 2017, 12:29 Sursă: REALITATEA.NET

"Sincer, nu m-am uitat la prețurile carburanților. Înțeleg tot de la dvs., de la media, de la ce am văzut din câteva declarații, că prețul ar fi crescut într-o proporție mult mai mică decât creșterea de 0,16 bani pe litru operată în prima etapă. Mă uit la prețurile la pompă, dar în marea majoritate a timpului circul cu șofer. Obiectivul Ministerului de Finanțe și al meu, ca ministru de Finanțe, este să urmăresc politicile fiscale, nu să citesc în fiecare zi prețul de la pompă", a spus Mișa.

 

 

În privința sumelor colectate din acciza la combustibil, ministrul Finanțelor a precizat că acestea sunt estimate la 1,4 miliarde de lei, iar banii vor intra în bugetul de stat, după care vor fi repartizați ordonatorilor de credite.

"Sumele atrase din acciză sunt estimate la 1,4 miliarde de lei, iar banii vor veni la bugetul de stat și vor fi repartizați ordonatorilor de credite, ca de obicei. Am avut discuții cu transportatorii la Guvern și s-a discutat pentru continuarea unei scheme în cazul în care se creează un dezechilibru din acest punct de vedere. Există riscul ca mulți dintre transportatorii mari să migreze către alte țări în care costul carburanților este mai mic. Atunci, vom contracara acest efect prin crearea unei scheme pentru restituirea unei părți din acciză. În momentul de față, din analiza pe care am făcut-o, prețul carburanților din România raportat la prețul carburanților din Ungaria este cam la același nivel. Suma de bani achitată pentru carburanți este, în continuare, una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Totodată, sarcina fiscală este una dintre cele mai mici din Uniune", a subliniat șeful MFP.

Accizele la toate cele trei categorii de combustibili (benzină cu plumb, fără plumb și motorină) s-au majorat în România, cu câte 0,16 bani pe litru, în două etape, respectiv din 15 septembrie și 1 octombrie.

Dar nu este sigurul ministru care nu ştie ce se întîmplă la pompă. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat într-o conferință de presă că nu cunoaște dacă prețul carburanților s-a majorat în ultima vreme, întrucât nu este șofer și nu alimentează la pompă.

El a fost întrebat de ziariști cum comentează recentele majorări de prețuri la benzină și motorină.

"Ministerul Energiei nu are competențe în acest domeniu, legat de majorarea prețului la carburanți. Din ce am înțeles eu de la ministrul de Finanțe, în urma unor discuții cu operatorii privați din piață, a fost o decizie de a aplica această acciză, în rest, de evoluția prețurilor și dacă ele au fost aplicate corect de către operatori sunt alte instituții ale statului care se pot pronunța", a spus Petcu.

Totodată, întrebat dacă a observat creșteri de prețuri la pompă, el a precizat: "N-am carnet, nu sunt șofer. Sincer, nu alimentez și nu cunosc prețul".

Potrivit site-urilor companiilor petroliere, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium de benzină și motorină, acestea au depășit deja prețul de 5 lei pe litru.Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ