Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cum a explicat Ministrul Finanţelor introducerea impozitului global pe gospodărie: 10%, din 2018

Wednesday, 12 April 2017, 17:33 Sursă: REALITATEA.NET

"Acest lucru nu înseamnă sub nicio formă o nouă taxă sau o nouă formă de impozitare, ci vorbim despre aceeași cotă unică, care este 16% astăzi, iar intenția este ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să fie 10% și care să se aplice la veniturile globalizate, să se aplice la toate veniturile indiferent de sursa lor proveniență", a declarat Ștefan, miercuri, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Viorel Stefan a mai spus ca grupul de lucru din Ministerul Finantelor lucreaza inca la proiect, un prim draft fiind inmanat astazi Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. El a mai spus ca spera ca proiectul sa fie gata "in scurt timp" pentru a fi pus in discutie publica.

Ce avantaje ar avea românii: Deducerile 

Ministrul de Finanțe a adăugat că numai într-un astfel de sistem de impozitare poate fi introdus "mecanismul de deduceri fiscale despre care vorbim și ne-am angajat prin programul de guvernare".

"Deci, pentru ca să se poată deduce din baza de impozitare sumele pe care cei care realizează venituri le consumă pentru fonduri, scheme de pensii private, pentru sisteme de asigurare de sănătate, pentru abonamente de sănătate, pentru studiile școlare ale copiilor, toată lista de deductibilități care este deja publică, pentru a putea fi operabilă o astfel de schemă este necesară globalizarea veniturilor", a explicat Ștefan.

Cum se calculează impozitul global, chiar dacă ţi se reţine impozit din salariu 

El a dat și un exemplu concret. "Mai exact, dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relație de angajare, bineînțeles că în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salariu, dar, la sfârșitul anului, până în luna mai anul următor va trebui să dea o declarație fiscală, în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declarații fiscale se va face o regularizare. Se vor lua în calcul atunci și toate deductibilitățile, se va stabili dacă acel contribuabil va trebui să mai plătească la Fisc sau dacă, nu cumva, Fiscul trebuie să-i returneze. (...) Acest sistem a funcționat până în 2005, din 2005 — 2006 s-a renunțat la globalizarea veniturilor. Deci, vrem să reintroducem, nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite, e vorba de o altă manieră de a gestiona impozitul pe venit care să includă în baza de impozitare toate veniturile, indiferent de sursa de realizare a lor și care să facă posibil ca din baza de impozitare să se elimine toate deductibilitățile fiscale", a spus Ștefan.

Ce avantaje vede ministrul 

Ministrul a adăugat că un astfel de sistem de deductibilități ar permite stimularea anumitor sectoare de activitate, precum sistemele de pensii private, asigurări private de sănătate, programele educaționale, îmbunătățirea confortului termic al locuințelor.

"Și, de ce nu, se poate merge mai departe până la a determina un anume comportament al cetățenilor în relația cu comercianții, astfel încât (...) la sfârșit de an dacă faci dovada că ai adus bonuri fiscale de un anume volum să beneficiezi de o anume sumă de deductibilă la calculul pe venit", a afirmat el.

Care este rolul consultantului fiscal care ajută să calculezi declaraţia 

Ministrul a subliniat că mecanismul de globalizare a veniturilor nu va putea funcționa fără o asistență de specialitate.

"Și atunci, vom introduce și vom promova instituția consultantului fiscal, dar nu un consultant fiscal pe care contribuabilul să-l angajeze. Statul își asumă această obligație de a angaja consultanți fiscali care să-și ofere servicii în mod gratuit tuturor contribuabililor care vor trebui să facă această declarație de impozit pe venitul global", a menționat Ștefan.

Întrebat de unde se va găsi un număr suficient de consultanți fiscali pentru milioanele de contribuabili, el a spus că o parte dintre ei vor proveni din cadrul ANAF, iar ceilalți din rândul corpurilor profesionale în domeniu.

Ministrul a precizat că, în același context, a apărut necesitatea introducerii noțiunii de "gospodărie recunoscută fiscal".

Ce este GOSPODĂRIA recunoscută fiscal

Ministrul a precizat că, în același context, a apărut necesitatea introducerii noțiunii de "gospodărie recunoscută fiscal".

"Ce înseamnă? Că dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relație de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, deci își constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc, Fiscul are evidența gospodăriilor și atunci când se face calculul de impozit pe venitul global se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria administrată fiscal. Altminteri, se poate întâmpla, într-o familie, într-o astfel de gospodărie să existe cineva cu venit foarte mare, cineva fără venituri sau venituri foarte mici. Și atunci echitabil este ca judecata să se facă pe media veniturilor realizate de membrii unei astfel de gospodării", a declarat Ștefan.

Hotnews, despre sistemul de impozitare din alte ţări 

Reamintim că reprezentanţii ministerului Finanţelor Publice au demarat în această săptămână discutiille cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei din rândul consultanţilor fiscali cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, dar şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv. Discuţiile sunt deocamdată în fază incipientă, pe masă fiind pusă mai multe scenarii de lucru, potrivit Hotnews.ro.

"E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discuţiilor.

"În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, exista deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au.Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie", au declarat pentru HotNews aparticipanti la discuţii. Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.

De altfel, şi programul de guvernare al PSD face referire la un impozit diferenţiat:

"Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. De asemenea, potrivit surselor noastre, tot de la 1 ianuarie s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere.

Veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate 

Primele informaţii arată că veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2000 de lei vor fi impozitate cu 10%, dar nu e clar cu cât vor fi impozitate veniturile cele mai mari. "Aşa este trecut în acest moment în programul de guvernare, dar noi bănuim fie ca ce e peste 2.000 de lei vor fi impozitaţi cu mai mult de 10%, fie se va pune un nou prag al veniturilor, dincolo de care cota de impunere va fi mult mai consistentă", au mai spuns participanţii la discuţii.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ