Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis, după CSAT: Am convenit un plan de acțiune referitor la norme, proceduri, laboratoare

Friday, 27 May 2016, 15:27 Sursă: REALITATEA.NET

"Am analizat în ședința Consiliului situația din Sănătate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranța vieții oamenilor și despre sănătatea publică. Aici putem include subiectul dezinfectanților, dar și chestiuni care țin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranța alimentară. Am convenit un plan de acțiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește în câteva puncte măsuri referitoare la norme, proceduri, control și laboratoare", a declarat președintele României.

Acesta a explicat ce înseamnă normele convenite în planul discutat în ședința CSAT.

"În ceea ce privește normele. Avem nevoie de norme aliniate la cerințele standardelor europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, cu sancțiuni severe. S-a convenit ca un pachet de norme să fie eliberat la nivel de Guvern până la sfârșitul lunii iulie. În acest scop, Se va constitui un grup de experți care să lucreze la acest pachet de norme. Acestea privesc modul în care se pun pe piața produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat și întârirea capacității de control a Ministerului Sănătății. De asemenea, va trebuie reglementat modul de coordonare a activității între domeniile sănătății umane, veterinare, alimentației publice și creșterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor", a susținut Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în planul strategic de “Prevenire și Combatere a Infecțiilor Nosocomiale 2016-2018”, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești.

"În ceea ce privește procedurile și controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control. În mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci și de un control mult mai riguros. Trimestrial, așa s-a stabilit, Guvernul va prezenta CSAT informări cu privire la sistemul de sănătate publică și starea de sănătate a cetățenilor. S-a hotărât, de asemenea, ca Guvernul să inițieze programe de instruire și perfecționare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești, precum și legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate", a continuat șeful statului.

Acesta a susținut că s-a luat decizia dezvoltării unei rețele de laboratoare acreditate, unde să se poată analiza soluții chimice precum dezinfectantele.

"Laboratoare. România va dezvolta o rețea de laboratoare acreditate care pot analiza inclusiv soluțiile dezinfectante. Am discutat despre condițiile necesare creării unei asemenea rețele care să asigure  controlul oficial, conform cerințelor UE. S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiții pe termen lung. Acesta urmărește, pe deoparte, crearea la nivel național de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienței biocidelor , iar pe de altă parte, reorganizarea și dotarea corespunzătoarea a autorităților de control în domeniul sănătății publice, cu respectarea regulamentelor și standardelor europene în domeniu", a conchis Klaus Iohannis.

 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ