Guvernul vine cu precizări în scandalul mutării ambasadei: ”Memorandumul, confidențial”

Friday, 20 April 2018, 15:00 Sursă: REALITATEA.NET

Reprezentanţii Guvernului au susţinut, vineri, că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală, se arată într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

Adaugă părerea ta

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”.

Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului la solicitarea MEDIAFAX de a oferi mai multe informaţii despre memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Dăncilă: ”Da, m-a sunat președintele. Inițial, nu am răspuns, eram la Simfonia Lalelelor”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seara că Guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Memorandumul anunţat de Liviu Dragnea nu apare pe lista proiectelor de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în şedinţa din 18 aprilie 2018.

Conflict între Iohannis și Guvern, instigat de Dragnea, pe tema mutării ambasadei la Ierusalim

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că nu a fost informat sau consultat cu privire la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers ( intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim - n.r.). Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Ministerul de Externe a anunţat vineri că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare, iar acesta va cuprinde şi analiză interinstituţională. Dăncilă: Nu i-am răspuns preşedintelui pentru că eram la Simfonia Lalelelor. Ulterior l-am sunat Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut vineri că nu i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis la telefon, în contextul anunţului privind mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, deoarece era la Simfonia Lalelelor, dar ulterior a avut o discuţie cu şeful statului.

"Da, iniţial nu am răspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul, apoi am sunat şi am discutat cu dumnealui. A fost o discuţie privată cu domnul preşedinte, pot să confirm că a avut loc această discuţie", a declarat premierul Viorica Dăncilă.