Care este suma uriaşă pe care o va plăti România pentru cele 7 sisteme de rachete Patriot

Monday, 23 October 2017, 20:38 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Astfel, MApN a pus în dezbatere publică Legea pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, care prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Proiectul menţionat prevede asigurarea în bugetul MApN a fondurilor necesare realizării acestor achiziţii în cuantum de aproximativ 3,9 miliarde USD, fără TVA. În expunerea de motive a proiectului de lege se menţionează că totalul estimat al achiziţiilor este de 3,9 miliarde USD fără TVA, începând cu anul 2017, şi fără sumele necesare realizării infrastructurii.

Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate va fi contractat până la sfârşitul anului 2017, în configuraţia şi contravaloarea în lei a sumei de 764,78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA, se mai arată în proiectul MApN.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată şi faptul că MApN va derula plăţi în avans pentru aceste achiziţii.

„Potrivit normelor procedurale specifice Programului FMS, contractele de stat de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) presupun ca fazele execuţiei bugetare - lichidarea, ordonanţarea şi plata - să se parcurgă anterior livrării bunurilor şi prestării serviciilor şi fără verificarea documentelor justificative care să ateste această livrare/prestare, certificarea urmând să se realizeze până la termenul final stabilit în contract sau în amendamentele la acesta.

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale va efectua pentru începerea derulării LOA plăţi în avans, iar aceste plăţi vor putea fi justificate prin bunuri livrate şi servicii prestate la termenul final stabilit prin LOA, care va depăşi cel puţin un an bugetar”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege al MApN.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN