Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alina Gorghiu, anunţ de ultima oră despre votul prin corespondenţă

Friday, 19 August 2016, 17:28 Sursă: REALITATEA.NET

"O veste bună! Rămâne ca Ministerul Afacerilor Externe să se asigure că vor exista secții de votare suficiente pentru cei care aleg varianta votului direct la urne. Între timp, e important ca românii de peste hotare să afle că au opțiunea de a vota prin corespondență și că în curând se vor putea înscrie în Registrul electoral mult mai simplu: online. E pentru prima dată când există această alternativă la votul clasic. Chiar dacă a mers mai greu, va funcționa bine și va deschide drumul către alte inițiative care să-i ajute pe românii de peste hotare să participe la alegeri", a scris vineri Gorghiu pe Facebook.

Ea subliniază că este nevoie ca votul prin corespondență să fie legiferat și pentru alegerile prezidențiale.

"Sper că vom avea, la un moment dat, și un sistem de vot electronic în România", completează Gorghiu.

Proiectul de OUG privind votul prin corespondență a fost lansat joi în dezbatere publică pe site-ul MAE și prevede că în străinătate pot fi organizate secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare, cu acordul autorităților din țara respectivă.

"În afara secțiilor de votare prevăzute la alin (1) pot fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în alte localități decât cele în care își au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Ministerul Afacerilor Externe propune Autorității Electorale Permanente înființarea acestor secții în termen de 15 zile de la aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor", se arată în proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondență.

Proiectul prevede și posibilitatea organizării a una sau mai multe secții de votare pentru localitățile sau grupurile de localități în care își au domiciliul sau reședința, conform Registrului electoral, cel puțin 100 de alegători fără ca numărul celor care vor fi arondați unei secții să poată depăși cifra de 2.000.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ