UPDATE 19:20 - Donald Trump pregătește sancțiuni draconice pentru Rusia.
Președintele SUA, Donald Trump, este pregătit să intensifice sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru a pune presiune pe Kremlin să încheie războiul din Ucraina, a declarat trimisul special al SUA, Keith Kellogg. Acestea a spus că sancțiunile actuale sunt doar un început, adăugând că există o marjă semnificativă pentru a le întări, în special în ceea ce privește sectorul energetic al Rusiei
UPDATE 19:00 - Rusia a retras trupele nord-coreene din Kursk în urma pierderilor suferite, confirmă Seulul
Trupele nord-coreene trimise să lupte alături de Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei nu au mai fost văzute în luptă de mai multe săptămâni, ceea ce a generat speculaţii că acestea au fost retrase din regiunea Kursk, după ce au suferit pierderi grele. Serviciul naţional de informaţii din Coreea de Sud a confirmat săptămâna aceasta informaţiile, relatează The Guardian.
11 000 de soldaţi nord-coreeni ar fi fost trimişi în regiunea rusă Kursk la sfârşitul anului 2024, la scurt timp după ce conducătorul Nordului, Kim Jong-un, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit asupra unui pact de apărare reciprocă menit să consolideze alianţa lor împotriva a ceea ce au numit o „hegemonie occidentală” condusă de SUA.
Implicarea trupelor nord-coreene a avut un preţ ridicat. Oficiali ai serviciilor de informaţii din Coreea de Sud au declarat că aproximativ 300 de nord-coreeni au fost ucişi şi aproximativ 2.700 au fost răniţi. În ianuarie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat un clip cu doi soldaţi nord-coreeni capturaţi, dintre care unul a declarat că ştia de la comandanţii săi că a fost trimis la un „exerciţiu de antrenament”.
Armata rusă anunță capturarea unui oraș cheie din estul Ucrainei, după cinci luni de lupte sângeroase
Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului strategic Toretsk, situat în estul Ucrainei, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a avut niciun comentariu imediat, iar situația de pe front nu a putut fi confirmată independent, subliniază Reuters.
Toretsk era un punct important pe câmpul de luptă, orașul esențial înainte de război pentru exploatarea cărbunelui, fiind unul pentru care armata rusă a investit numeroase resurse.
Șeful AIEA a denunțat vineri o înmulțire a atacurilor în perimetrul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa și aflată sub controlul armatei ruse din martie 2022.
„Numărul atacurilor în zona centralei din Zaporojie este în creștere. Vorbim despre aceasta în fiecare dintre informările noastre”, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, la finalul discuțiilor sale la Moscova cu Andrei Lihaciov, șeful agenției nucleare ruse Rosatom.
Grossi, care a vizitat Ucraina în această săptămână, a subliniat că „e o situație fără precedent, deoarece cea mai mare uzină (nucleară) din Europa se află chiar în epicentrul unei acțiuni militare”.
„Eforturile noastre comune vizează prevenirea unui incident nuclear cu consecințe grave” și a unei posibile scurgeri radioactive, a spus el, adăugând că AIEA continuă să lucreze pentru a „garanta stabilitatea”.
Totuși, șeful AIEA a afirmat că fragmentele de plastic și de lemn provenite de la dronele care au căzut în zona centralei „nu ne permit să ne pronunțăm cu privire la originea dronelor”.
„În concluzie, aș dori să vă asigur că această problemă este abordată de mine la cel mai înalt nivel în cadrul consultărilor internaționale”, a declarat Grossi, pe care Moscova îl presează să recunoască că Kievul este cel responsabil de atacurile care pun în pericol centrala nucleară. (EFE via Agerpres)
UPDATE 16:00 NATO a dezvăluit cu cât și-au crescut țările europene cheltuielile militare
Cheltuielile pentru apărare ale membrilor europeni ai NATO și ale Canadei au crescut cu 20% în 2024, comparativ cu anul precedent, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte, citat de Reuters.
Țările membre ale NATO se confruntă cu presiuni reînnoite din partea președintelui american Donald Trump pentru a-și intensifica cheltuielile destinate apărării, o cerere pe care acesta a făcut-o frecvent și în timpul primului său mandat prezidențial.
UPDATE 14:50 FSB spune că a arestat patru spioane ucrainene, pe care le acuză că pregăteau atentate în Rusia
Serviciul rus de securitate FSB a anunțat vineri că a arestat patru femei agente ale serviciilor speciale ucrainene, pe care le acuză că pregăteau atentate în Rusia vizând ofiţeri de rang înalt şi instalaţii energetice, relatează AFP, citată de News.ro.
Toate cele patru femei au fost formate pe teritoriul ucrainean să mânuiască arme de foc, mine şi explozivi şi să ghideze drone, susține FSB.
UPDATE 13:00 Ucraina a primit noi avioane de la aliați, inclusiv Mirage 2000-5 de la Franța
Ucraina a primit de la aliații săi noi avioane, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, potrivit DW. Este vorba despre unități F-16, primite de la Olanda, și aeronave Mirage 2000-5, primite de la Franța.
Kievul operează deja avioane de producție americană, dar este prima dată când folosește aeronave franceze în acest conflict. Numărul acestora nu a fost precizat.
UPDATE 12:00 Emisarul lui Trump pentru Ucraina lansează o amenințare voalată adresa Rusiei
Președintele Donald Trump este pregătit să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei pentru a pune capăt cât mai repede războiului din Ucraina, a declarat pentru New York Post generalul în retragere Keith Kellogg, emisarul special pentru conflict.
Nivelul sancțiunilor împotriva Rusiei este „doar de trei” pe o scară de la unu la 10, a declarat Keith Kellogg. Sancțiunile americane în sine – cum ar fi cele care vizează sectorul energetic profitabil al Rusiei – sunt nominal de două ori mai mari, dar există încă spațiu pentru a le intensifica.
UPDATE 10.20 Rusia a lansat peste noapte din cinci direcții 112 drone Shahed
Rusia a lansat peste noapte din cinci direcții 112 drone Shahed și imitatoare, dar niciuna nu și-a atins ținta, au anunțat pe Telegram Forțele Aeriene Ucrainene.
Potrivit acestora, 81 de drone au fost doborâte în 13 regiuni ucrainene, iar 31 de drone imitatoare s-au „pierdut în zonă” fără consecințe negative.
„Regiunile Sumî, Kiev și Hmelnîțkîi au avut de suferit ca urmare a atacului inamic”, a mai transmis sursa citată, sugerând astfel că resturile de drone au provocat pagube acolo.
---
"Suntem pregătiți să deschidem un coridor umanitar în regiunea Kursk în cazul unei cereri oficiale din partea Federației Ruse", a spus președinția de la Kiev.
Peste 1.500 de civili trăiesc în continuare în zone din regiunea Kursk, în vestul Rusiei, pe care armata ucraineană a ocupat-o de la ofensiva surpriză lansată în august.
Dacă forțele ruse au eliberat între timp majoritatea acestor teritorii, acestea nu au reușit încă să împingă complet trupele ucrainene înapoi peste graniță, în ciuda desfășurării, potrivit Kievului, de soldați nord-coreeni în sprijin.
Furia familiilor a crescut împotriva autorităților ruse de când au pierdut contactul cu cei apropiați prinși în capcană fără comunicare de cealaltă parte a liniei frontului.
Propunerea Kievului intervine în timp ce Rusia a declarat că a respins o nouă ofensivă a forțelor ucrainene în regiune, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a lăudat pe luptătorii săi care controlează zone din teritoriul rus de șase luni.