Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Program masiv de înarmare în Polonia. 33 de miliarde de euro pentru rachete, elicoptere, drone

Monday, 16 February 2015, 13:01 Sursă: REALITATEA.NET

Lista de cumpărături a Varşoviei include sisteme anti-rachetă, elicoptere de vânătoare, rachete pentru submraine şi drone de luptă.

Cel mai important contract acordat va fi cel pentru cumpărarea a 70 de elicoptere multirol, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

În competiţia pentru obţinerea acestui contract se află compania americană Sikorsky - producător al modelelor Black Hawk şi SeaHawk, dar şi Airbus Helicopters (fostul Eurocopter Group) şi compania anglo-italiană AgustaWestland.

Fiecare ofertă are avantajul ei. Elicopterele Airbus, spre exemplu, sunt mai scumpe, dar întreţinerea lor va fi mai ieftină.

Pe de altă parte, considerentele geostrategice sunt la rândul lor importante, în condiţiile în care SUA sunt văzute la Varşovia drept un aliat mai important decât UE, în condiţiile unui eventual război.

Acesta este şi motivul pentru care europenii oferă alte bonusuri. Airbus va deschide un centru de cercetare şi dezvoltare la Lodz.

Un alt contract important va fi cel privind achiziţionarea de rachete anti-aeriene şi cu rază medie de acţiune. Favoriţi la obţinerea contractului sunt americanii de la Raytheon, producătorii rachetelor patriot, care concurează cu un consorţiu european care include MBDA Franţa, MBDA Italia şi Thales Group.


 Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN