Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Polonezii se înrolează în detașamente de voluntari pentru a-și apăra țara

Monday, 23 March 2015, 17:58 Sursă: REALITATEA.NET

Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniți, în prezent, în circa 120 de astfel de grupări. Circa 800 dintre ei s-au întâlnit vineri la Varșovia, la o reuniune organizată de Ministerul polonez al Apărării, primind cu această ocazie pentru prima dată recunoașterea oficială a existenței lor.

Ministrul apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităților locale de autoapărare, care vor fi mobilizate în caz se război.
Totodată, consilierul pe probleme de apărare al președinției poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenției Reuters că evoluțiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varșovia să-și revizuiască modul de abordare a securității naționale.

"Până de curând, organizațiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului' pentru responsabilii din sectorul apărării, dar 'astăzi, când avem un război la granițele noastre, ei își dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea țării", a explicat oficialul polonez.

În contextul conflictului din Ucraina, Guvernul polonez a cerut Alianței Nord-Atlantice să stabilească o prezență militară permanentă și consistentă, în Polonia, solicitare ce i-a fost respinsă, astfel că încrederea polonezilor în determinarea aliaților din NATO de a-i apăra la nevoie a fost zdruncinată, subliniază unii oficiali de la Varșovia.

Cu toate acestea, Polonia se bazează pe parteneriatul militar bilateral cu SUA, iar în paralel a demarat un amplu program de modernizare a armatei, pentru care va aloca zeci de miliarde de euro în anii următori.

Pe de altă parte, numeroși analiști militari consideră că un atac al Rusiei împotriva Poloniei este extrem de puțin probabil, posibilele ținte ale Moscovei fiind mai degrabă țările care au minorități rusofone numeroase, cum ar fi Republica Moldova, Letonia sau Estonia.

Mai multe pe Agerpres.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN