Curtea Constituţională ucraineană dă undă verde legii care oferă mai multă autonomie separatiştilor

Saturday, 01 August 2015, 12:54, Sursă: REALITATEA.NET

Curtea Constituţională (CC) a Ucrainei a dat vineri undă verde unui proiect de reformă constituţională care oferă mai multă autonomie regiunilor separatiste din est, o măsură susţinută de occidentali, care o consideră un mijloc de dezescaladare a conflictului.

Deputaţii ucraineni au aprobat pe 16 iulie ca acest proiect prezidenţial să fie trimis la CC, a cărei undă verde era necesară înainte de votarea textului, scrie AFP, potrivit Mediafax.

"Decizia CC cu privire la descentralizare este un pas important către schimbări mai mari în stat", a reacţionat preşedintele Petro Poroşenko într-un mesaj postat pe Twitter.

Proiectul de reformă oferă puteri mai mari consiliilor regionale şi locale. Dar, în pofida aşteptărilor rebelilor, textul nu confirmă definitiv statutul semiautonom al teritoriilor aflate sub controlul rebelilor proruşi.

Potrivit textului, acest statut urmează să să stabilit printr-o lege separată şi numai pentru o perioadă de trei ani.

Presa ucraineană a scris că occidentalii cereau Kievului să integreze acest statut în Constituţie, o idee care se loveşte de o opoziţie foarte puternică în Ucraina.

Mulţi sunt de părere că Kievul nu trebuie să accepte autonomia de facto a regiunilor în care autorităţile ucrainene denunţă în continuare prezenţa unor armamente şi trupe ruseşti.

Conflictul armat dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi s-a soldat cu peste 6.800 de morţi în ultimele 15 luni.

Un nou armistiţiu a intrat în vigoare la jumătatea lui februarie, în urma semnării acordurilor de pace cunoscute sub numele de Minsk-2, dar este pătat de episoare sângeroase.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage