PSD a decis să rămână la guvernare. Votul în CEx a fost unanim

Monday, 26 August 2019, 17:22 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

PSD a decis să nu iasă de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a calificat drept „de neînțeles” decizia ALDE de a rupe coaliția de guvernare și a afirmat că PSD trebuie să „continue guvernarea”, invocând necesitatea asigurării stabilității țării.

”În unanimitate, colegii au decis să păstrăm guvernarea. Este foarte important pentru noi ce se întâmplă cu România.

Avem responsabilitatea de a ne ține de promisiune. În eventualitatea în care ALDE decide ca miniștri să demisioneze, vom face alte propuneri. Pentru mine este o decizie de neînțeles.

Doamna Mănescu va rămâne în executiv, are proiecte în ministerul pe care îl va conduce și cred că a dat dovadă de responsabilitate. Trebuie să avem grijă ce se întâmplă cu imaginea României în extern.

Sunt miniștri în guvern care vor prelua portofoliile. Nicolae Bădălău va fi interimar la Energie, Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, Ioan Nemeș va prelua interimarul de la Mediu.

Nu pot să știu ce va face domnul președinte Iohannis, am avut destule blocaje din partea sa, e posibil să avem în continuare.

Ca să faci restructurarea, trebuie să ai o majoritate în Parlament. Am considerat că nu este timpul să ne ocupăm acum de această restructurare. Pentru mine important este programul de guvernare”, a afirmat Viorica Dăncilă, după ședința PSD. 

Premierul Viorica Dăncilă a mai anunţat că la finele acestei săptămâni, PSD se va reuni într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru a stabili paşii care trebuie urmaţi în privinţa rămânerii la guvernare.

Întrebată luni, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa CExN al PSD, dacă în termen de 45 de zile, perioada de interimat prevăzută de legislaţie, Executivul pe care-l va conduce va veni în Parlament pentru un vot de învestitură, Dăncilă a răspuns: "Vom vedea, nu am luat încă deciziile referitor la acest aspect în Comitetul Executiv de astăzi. La sfârşitul săptămânii avem Comitet Executiv Naţional şi acolo vom creiona toţi paşii următori pe care-i va face PSD. Vom vedea dacă aşteptăm cele 45 de zile, dacă vom veni mai devreme, vom vedea cum vom acţiona. Să vedem, poate este moţiune înainte, poate un vot de încredere, vom vedea cum decurg lucrurile".

Liderul social-democraţilor a precizat că PSD are în vedere să poarte negocieri pentru a-şi asigura o majoritate în Parlament.

"Bineînţeles că vom încerca negocieri pentru a obţine o majoritate în Parlament, ştim că este necesară, nu pot să vă spun acum punct cu punct ce vom face, dar vom folosi toate pârghiile astfel încât acest Guvern să-şi ducă la capăt programul pe care l-a promis cetăţenilor", a afirmat Dăncilă, întrebată care este planul PSD în continuare în privinţa guvernării şi cu cine va purta negocieri în Parlament pentru a-şi asigura majoritatea.

Întrebată despre "nemulţumirea" preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind neacceptarea de către PSD a unei restructurări a Guvernului, premierul a subliniat că pentru a lua o astfel de măsură este nevoie de "o majoritatea largă" în Parlament.

"Ca să faci o restructurare (a Guvernului - n.r.) îţi trebuie să ai o majoritate largă în Parlament. Trebuie să te asiguri că atunci când se votează restructurarea tu poţi să aduci pentru vot deputaţii şi senatorii care să asigure o majoritate. Am considerat că nu este timpul să ne ocupăm acum de această restructurare. Vin alegerile prezidenţiale, trebuie să fim foarte concentraţi pe alegerile prezidenţiale, iar, în acelaşi timp, pentru mine, prioritar este programul de guvernare. Dacă făceam restructurarea, trebuia tot pe acelaşi program sau cu un program nou, dar atunci ce făceam? Veneam cu un program de guvernare din 2016 pentru care cetăţenii ne-au votat, venim acum facem restructurare şi venim cu un alt program de guvernare? Eu cred că trebuie să dăm dovadă de consecvenţă şi că trebuie să ne ţinem promisiunile în faţa electoratului ", a mai declarat Dăncilă.

Gabriela Firea a declarat, după ședința CEX a PSD, că Guvernul nu trebuie să demisioneze, după ce ALDE a anunțat ruperea coaliției. Firea este de părere că Pro România nu poate intra la guvernare alături de PSD pentru că nu a participat la alegeri.

”Au fost alegeri parlamentare și nu am știut noi? Nu știu de ce a trebuit să ia o decizie. Calculele se fac când sunt acțiuni politice. E un divorț politic pe care sper să îl depășim fără spălarea rufelor în public, decent”.

Mihai Fifor, secretar general al PSD, a anunțat, după ședința CEX a PSD, că social-democrații au votat, în unanimitate, rămânerea la guvernare, după ce ALDE a decis să rupă coaliția. Fifor a explicat că, în ciuda votului, există și posibilitatea ca PSD să intre în opoziție, dar ea nu a fost luată în calcul, deocamdată.

”Trebuie să avem o întâlnire cu colegii parlamentari, la sfârșitul săptămânii. Noi ne-am asumat, față de români, o serie întreagă de obligații. Vom duce programul de guvernare la bun sfârșit”.

Social democrații au discutat despre variantele de miniștri în cazul ieșirii de la guvernare a celor de la ALDE.

Surpriză, însă din partea miniștrilor ALDE. Ramona Mănescu vrea să rămână în guvernul PSD, nu demisionează.

Nicolae Bădălău ar putea fi interimar la Energie, Radu Oprea ar urma să preia Relația cu Parlamentul, Ioan Nemeș ar urma să preia interimarul de la Mediu.

Potrivit surselor Realitatea TV, Viorica Dăncilă a pledat pentru rămânerea la guvernare, le-a explicat celor din PSD că sunt în partid oameni care își doresc să cadă guvernul, dar că nu trebui ca acest lucru să fie lăsat să se întâmple.

”Puterea se câștigă, nu se dă”, a spus Viorica Dăncilă în CEx.

Eugen Teodorovici - președintele executiv al PSD - ar fi propus să fie luată în calcul și ieșirea de la guvernare, spunând că ”e dificil să reziste un guvern minoritar”.

Lia Olguța Vasilescu este de părere că au nevoie de aliați în județe, ALDE fiind în parteneriat cu PSD în toate funcțiile administrative.

Marcel Ciolacu le-a atras atenția colegilor că ar fi o greșeală să se izoleze, să nu mai aibă colaborări cu ALDE.

Victor Boștinaru a spus în ședința PSD că Victor Ponta este cel mai mare avarist din politica românească.

Viorica Dăncilă a făcut apel la colegi să fie alături de ea și să nu iasă de la guvernare.

În ședință s-a supus la vot, după anunțul oficial făcut de ALDE, de a părăsi coaliția. PSD rămâne la guvernare, votul în Cex a fost unanim.

Sedinta nu era anuntata, astfel incat membrii PSD au fost luati prin surprindere. Viorica Dancila a convocat sedinta exact in momentul cand era in desfasurare sedinta cu coalitia de guvernare, a informat Realitatea TV.

Viorica Dăncilă ”merge mai departe cu guvernarea” și acuză ALDE de lașitate

Este o ședință în care, în mod oficial, vor fi stabilite detalii organizatorice pentru campanie. Liderii partidului vor discuta însă inclusiv ieșirea PSD de la guvernare , în condițiile în care ALDE rupe coaliția.

Mai mulți lideri PSD cred că aflat în Opoziție, partidul își va pregăti mult mai bine campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Viorica Dăncilă nu este totuși de acord cu această variantă. Cel mai probabil va exista un vot pentru a se decide care este strategia pe care partidul o va urma.

CEx PSD a început la ora 17.00. Surse din PSD au declarat că social democrații vor discuta în ședința CEx programată la ora 17:00 la sediul PSD din Kiseleff dacă partidul va mai rămâne la guvernare în cazul în care ALDE decide să rupă coaliția.

„Sunt lideri în partid care vor ieșirea de la guvernare. Este posibil să dăm un vot pe asta”, au declarat surse din partid pentru Digi24.ro.

În Partidul Social Democrat sunt mai mulți lideri care susțin ieșirea partidului de la guvernare, în cazul în care ALDE părăsește coaliția. Aceștia consideră că PSD ar putea să se pregătească mai bine pentru alegerile de anul viitor din opoziție.

„PSD nu trebuie să meargă pe varianta unui Guvern minoritar, dacă se rupe coaliția cu ALDE. Este părerea mea personală, dar din discuțiile pe care le-am avut cu diverși colegi, această părere personală este generalizată”, a declarat în urmă cu o săptămână Dumitru Buzatu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ