Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UE cere reformarea Organizației Mondiale a Sănătății. Se vrea mai multă transparență și independență

Friday, 30 October 2020, 20:27 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Organizația Mondială a Sănătății trebuie să devină mai transparentă, mai eficace şi mai puternică”, a declarat, la finalul reuniunii, ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE. ”Vrem să începem încă de acum şi să nu aşteptăm sfârşitul pandemiei”, a adăugat oficialul german. 

Declarația comună a miniștrilor Sănătății din UE va fi aprobată luna viitoare. În textul documentului, citat de Agerpres, UE subliniază că OMS, agenţia ONU aflată în prima linie în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, era insuficient echipată pentru a-i face faţă.

”Chiar dacă OMS dispune de un mandat amplu, recenta pandemie a arătat că aşteptările comunităţii internaţionale faţă de organizaţie (...) depăşeau în general ceea ce puteau asigura capacităţile actuale ale OMS”, se precizează în document, care menționează și că statele membre ”iau notă de provocările (...) cu care Organizația se confruntă în actualul context geopolitic.”

Cei 27 de miniștri fac un apel la ”întărirea suplimentară a independenţei, muncii normative, capacităţii tehnice, responsabilizării, eficacităţii şi transparenţei OMS”.

UE propune ca OMS să poată face evaluări epidemiologice independente la faţa locului în zonele cu risc ridicat de propagare de virusuri, în strânsă legătură cu statele respective. 

”Vrem ca ţările din G7 să aibă o poziţie comună asupra acestor reforme şi să găsească parteneri în toată lumea pentru a le iniţia. (...) Vom vorbi, de asemenea, cu China”, a mai anunțat Spahn. După izbucnirea pandemiei, China a fost acuzată de mai multe ori că refuză anchete complet independente pe teritoriul său.

Statele membre ale UE au luat în discuție, de asemenea, și majorarea contribuțiilor la Organizația Mondială a Sănătății. 

Citește și: ”SUA se retrag oficial din Organizația Mondială a Sănătății”

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL