Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Simptomul la care trebuie să fie atenți părinții la copiii cu forme ușoare de COVID-19. Sfatul unui medic în cazul agravării bolii

Thursday, 01 October 2020, 00:23 Sursă: realitatea.net, mediafax.ro

Autor: Ioana Stanescu

 

Copiii diagnosticați cu COVID-19, care nu sunt internați în spital pentru că au forme uşoare sau asimptomatice de boală, trebuie urmăriți cu mare atenție. Medicul Adrian Marinescu spune că în doar câteva zile există posibilitatea ca starea copilului să se schimbe. „Ce contează foarte mult este dacă apare respirația grea la un moment dat”, menționează acesta.

„Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea. În gripă, debutul este de obicei brusc şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a explicat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală, potrivit mediafax.ro.

Părinții trebuie să sune la 112 în cazul în care copilul rămâne fără aer, face febră sau are o stare generală proastă. Medicii de la spital vor decide rapid internarea şi schema de tratament, adaptată vârstei lui.

Părinții nu trebuie să le administreze copiilor antibiotice, avertizează medicii.

„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice, marea majoritate a infecţiilor respiratorii în cursul sezonului rece sunt infecţii virale, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat numai în momentul în care este vorba despre o infecţie bacteriană”, a precizat și Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Până în prezent, în România, au fost spitalizați mai mulți copii confirmați cu COVID-19

Un băiat de şase ani confirmat cu noul coronavirus este în prezent internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti. Copilul, care este internat cu mama sa, este acum în stare stabilă, cu uşoare ameliorări, respirând cu mască de oxigen. Are o afectare pulmonară uşoară, astfel că este monitorizat cu atenţie de medici. Băiatul a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, venit de la Spitalul "Gomoiu", cu simptome de apendicită-peritonită. El a fost testat pozitiv la coronavirus, fiind operat de urgenţă.

Este al doilea caz confirmat și spitalizat din București după cel mai grav caz de infecție cu noul coronavirus la copil din România - un băiețel de 10 ani din Buzău, transferat la Terapie Intensivă în stare gravă la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din București, pe 16 septembrie, în urma unor complicații.  Acesta a fost internat la ATI pentru ca a facut un sindrom foarte rar - cunoscut în literatura de specialitate ca PIMS, sindrom inflamator multisistem, similar Kawasaki.  Copilul a fost declarat vindecat, fiind externat deja.

Miercuri a mai fost diagnosticat pozitiv la coronavirus un bebeluș de nouă luni în județul Galați. Este internat în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii din Galaţi. Mama lui, gravidă în cinci luni, este pozitivă şi ea, și este internată cu el. Până în prezent, la Spitalul de Copii din Galaţi, au mai fost internaţi doi copii la Terapie Intensivă cu COVID-19.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL