Coronavirus - România: 241339 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Parlamentul a decis: alocațiile pentru copii SE DUBLEAZĂ, de anul viitor

Tuesday, 17 December 2019, 17:56 Sursă: Parlament

 

Majorările se vor aplica începând cu drepturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe 2019. Guvernul vrea să-și angajeze răspunderea în Parlament în luna decembrie pentru legea bugetului de stat.

Decizia  de majorare a alocațiilor a fost luată miercuri, în plenul Camerei Deputaților, cu 179 de voturi "pentru" și 29 de abțineri, în timp ce 3 deputați nu au votat. La momentul votului, liberalii și-au scos cartelele din aparate.

Dezbaterile din Camera Deputațior au fost furtunoase. PSD a reușit o lovitură cruntă pentru Guvernul Orban în Parlament! Social-democraţii au impus, cu aplauze, dublarea alocaţiilor copiilor, pentru care guvernanţii au atras atenţia că nu sunt bani. Este a doua majorare a alocațiilor din acest an. În luna februarie, liberalii au impus prima dublare a alocațiilor, de la 84 de lei la 150 de lei. Alocația va ajunge, de anul viitor, la 300 de lei.

„Pentru” au fost deputații de la 123 deputați PSD, toți cei 19 ai UDMR și 10 de la Minorități, toți cei 13 ai partidului lui Victor Ponta și 9 de la USR și unul de la ALDE (Daniel Olteanu), plus 5 deputați neafiliați.

Dintre cei 123 deputați PSD prezenți în sală, unul singur s-a abținut - Remus Borza, afiliat grupului social-democraților. Toți cei 13 deputați ai partidului lui Ponta, inclusiv fostul premier, au votat pentru. Printre cei de la USR care au votat se numără Emanuel Ungureanu, Adrian Prisnel, Sergiu Vlad. 

Aproape toți deputații de la USR și ALDE s-au abținut. 

PSD s-a răzbunat! Momente tensionate la dezbaterile pentru alocațiile copiilor


Ministrul Florin Cîțu avertiza, marți, că dublarea alocațiilor și scăderea TVA la 16% ar putea duce România la un deficit bugetar de 5%. 

La alocații 6 miliarde de lei, la TVA 11,8 miliarde. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută. Am spus acest lucru. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România. Și nu îmi fac mie rău, nu fac rău PNL. Fac rău României
nu ne fac nouă un rău – PNL, nu îmi fac mie rău, Florin Cîțu, fac rău românilor, aruncând țara în haos. Asta este ce se întâmplă  în Parlamentul României. O răzbunare copilărească”, a spus Cîțu marți, la Digi24.

Deputații din Comisia de muncă au votat marți un amendament depus de social democratul Adrian Solomon, prin care alocațiile copiilor se vor dubla de la 150 de lei la 300 de lei. 

Articolul propus de președintele comisiei de muncă, Adrian Solomon și adoptat de comisie:

Alocațiile vor fi în cuantum de: 

a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Au fost 16 voturi pentru și 6 abțineri. S-au abținut de la vot parlamentarii PNL.

Premierul Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit de inițiativa social democraților și a declarat săptămâna trecută că PSD a stat trei ani la guvernare şi putea să majoreze alocaţiile pentru copii în această perioadă. 

„Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii. Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar", a spus Orban.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL