Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nici #Colectiv nu i-a scos din politică. La 5 ani de la tragedie, Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu, din Guvern în Parlament. Mesajele de atunci și de acum

Friday, 30 October 2020, 18:11 Sursă: realitatea.net, Realitatea PLUS

 

Să rememorăm ce a fost acum cinci ani, după incendiul devastator din clubul „Colectiv”, în urma căruia au murit 64 de oameni, al 65-lea a murit la un an și jumătate, nemaisuportând pierderea iubitei sale. Pe lângă cei care au murit atunci, au fost sute de răniți, supraviețuitori ai teribilului incendiu, care suferă și astăzi. 

Vă avertizăm, urmează imagini cu puternic impact emoțional. Un material video difuzat de Realitatea PLUS:

„Au toate medicamentele, au tot ce le trebuie. În toate spitalele, de la început a existat tot ce au avut nevoie”, spunea Nicolae Băcnicioiu în urmă cu cinci ani, la o zi după teribilul incendiu din clubul „Colectiv”.

Ministrul Sănătății de atunci asigura că totul este bine.

„Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment!”, spunea Bănicioiu pe 1 noiembrie 2015.

Vezi și Ce declara Bănicioiu în 2015, după tragedia de la clubul „Colectiv”

La numai două zile după asigurările că totul este ca în străinătate în spitalele din România, Bănicioiu se întorsese la 180 de grade și spunea că „acceptăm orice ajutor pe care-l primim de la oricine, deci nimic nu este refuzat”, pe 3 noiembrie 2015. Atunci era ministrul Sănătății, membru al Guvernului, acum este deputat, în Parlamentul României.

A urmat furia străzii, a oamenilor care au mărșăluit, emoționant, în tăcere, și care condamnau corupția din instituțiile statului, care au permis ca tragedia din clubul „Colectiv” să se întâmple. Au fost apoi mesajele din fața Guvernului, în Piața Victoriei, prin care se cerea demisia premierului Victor Ponta: „Victor Ponta, nu uita, locul tău-i la Rahova!”.

La patru zile de la tragedia din „Colectiv”, Victor Ponta își anunța demisia din fruntea Guvernului: „Am obligația să constat supărarea legitimăa care există în cadrul societății și dorința din nou legitimă de a avea responsabilități mai mari decât ale patronilor de la firma respectivă”, declara, la Guvern, pe 4 noiembrie 2015. În acest timp se auzeau strigătele din stradă: „Demisia!, Demisia!”, ale celor strânși în fața Guvernului, în Piața Victoriei.

„Îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit și al Guvernului României”, și-a încheiat declarația Victor Ponta. Atunci era premier, acum este deputat în Parlamentul României.

Au trecut 5 ani de la tragedia care a îndoliat o țară întreagă. Din 2015 au curs demisiile la nivel înalt, reținerile și modificările legislative. Dosarul a fost trimis în judecată abia în septembrie acest an. În primă instanță, judecatorii au cerut în total 115 ani de închisoare pentru vinovați, iar despăgubirile se ridică la zeci de milioane de euro.

Citește și Coșmarul fără sfârșit! 5 ani de la incendiul din Clubul Colectiv - niciun vinovat!

La cinci ani de la incendiul din „Colectiv”, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a câștigat un mandat de primar al Sectorului 5 în acest an, fiind condamnat în primă instanță la 8 ani și jumătate în dosarul „Colectiv”.

Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitatea parlamentară pentru luare de mită și trafic de influență în alt dosar decât cel deschis în cazul „Colectiv”.

Iar Victor Ponta a găsit de cuviință să transmită un mesaj exact la împlinirea celor cinci ani de la „Colectiv”:

Citește și Victor Ponta, reacție la 5 ani de la Colectiv: "Cred că asta trebuia să facă orice om politic"

Mesajul vine tot într-o zi de vineri, ca acum cinci ani, cu doar câteva ore înainte de a se declanșa incendiul în ziua fatidică de 30 octombrie 2015, la 22.32.  

Citește și Incendiu în clubul Colectiv din București. 28 de persoane au decedat, 184 au fost rănite

Vezi și Imagini șocante de la tragedia Colectiv. Oameni arși, lăsați întinși pe trotuar!

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL