Ședință de urgență la Guvern pe "Ordonanța lăcomiei". Ce se schimbă și ce nu

Tuesday, 26 February 2019, 12:35 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Premierul Viorica Dăncilă se întâlnește, la această oră, la Guvern cu miniștrii Finanțelor Publice, Energiei și Comunicațiilor pentru a discuta măsurile care se impun cu privire la celebra OUG 114 de anul trecut, informează Realitatea TV.

Ordonanța cu așa-numita "taxă pe lăcomie" a fost luată "peste noapte" la finalul lunii decembrie 2018 și a introdus mai multe taxe în sectorul bancar, în telecomunicații și în domeniul energetic.

Ordonanța creată de Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici a avut deja efecte negative în economie și a creat reacții negative atât în mediul privat, cât și în rândul companiilor de stat.

Guvernul pregătește Ordonanța care să corecteze OUG 114. Ce spune ministrul Teodorovici

Au apărut și primele conflicte în alianța de guvernare din cauza OUG 114: liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a avut întâlniri cu băncile și cu companiile energetice și a anunțat că a vorbit cu premierul și, cel mai probabil, Guvernul va renunța la taxa de 2% din sectorul energetic.

La scurt timp după declarațiile lui Tăriceanu, ministrul de Finanțe Euge Teodorovici a afirmat că OUG 114/2018 nu va fi modificată - cu siguranţă nu săptămâna viitoare şi că nici nu este sigur că va fi modificată.

La mijlocul săptămânii trecute, ministrul Finanțelor a declarat, la acelaşi post de televiziune, că "nimeni nu porneşte de la ideea preconcepută de a fi schimbat sau a nu fi schimbat ceva. Suntem deschişi la orice fel de discuţie", precizând că orice modificare trebuie decisă întâi în cadrul Coaliției, apoi în Guvern.

Ordonanţa "lăcomiei" revine în Parlament, PSD mimează dialogul

Controversata Ordonanţă de urgenţă 114 a revenit marți în Parlament, pentru eleventuale modificări. Senatorii din Comisia de buget s-au reunit în prezența lui Eugen Teodorovici pentru a relua dezbaterile care au fost amânate în urmă cu o săptămână.

PNL şi USR cer abrogarea OUG 114, UDMR doreşte amânarea cu un an, iar ALDE are o poziţionare critică pe aspecte punctuale.

Marţi de la ora 10:00, senatorii din Comisia de buget s-au reunit pentru relua dezbaterea pe tema OUG 114, după ce săptămâna trecută dezbaterea a fost amânată. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a sugerat totuşi că modificările nu vor fi definitivate la Senat, pentru că ar fi prea multe amendamente.

PNL şi USR au cerut abrogarea OUG 114. Liberalii au cerut Ministerului Finanţelor Publice să facă public studiul de impact realizat de Banca Naţională cu privire la actele controversatei OUG.

Şi UDMR a invocat schimbarea substanţială şi fără studiu de impact a legilor care reglementează sectorul economic şi fiscal şi a sugerat ca OUG să fie aplicată din 2020.

Teodorovici recunoaşte: Cu OUG 114 am procedat incorect şi anormal

PSD nu bucură nici măcar de susţinerea partenerilor de coaliţie. ALDE a declarat că sunt necesare corecţii în domeniul Energiei şi că taxa pe activele bancare trebuie să fie desprinsă de evoluţia ROBOR.

În ciuda tuturor acestor critici, venite din partea tuturor partidelor parlamentare, mai puţin PSD, Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că actul normativ este cel mai curajos adoptat din 1990 pana în prezent şi că va accepta modificări doar dacă sunt echitabile.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va avea o întâlnire cu miniştrii de resort pentru a discuta efectele Ordonanţei, iar potrivit unor surse, executivul ia în calcul modificarea printr-o altă OUG, potrivit Realitatea TV.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE