Teodorovici recunoaşte: Cu OUG 114 am procedat incorect şi anormal

Monday, 25 February 2019, 18:39 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici recunoaşte că ordonanţa 114 n-a respectat reguliele de bună practică în afaceri, pentru că n-a fost discutată şi analizată cu mediul de afaceri. "Era bine şi corect şi normal să avem o discuţie mult mai larga, înainte de adoptatrea ordonaţei", a declarat ministrul Finananţelor. 

"Aveţi dreptate, am zis şi în Parlament, era bine şi corect şi normal să avem o discuţie mult mai largă. Am explicat şi motivul acestei abordări, motivul principal a fost acela  că dacă ajungeam la discuţii, se bloca apariţia acestei ordonanţe. (...) Aveţi dreptate, era nevoie de o discuţie cu toţi actorii", a afirmat Teodorovici în faţa junaliştilor. 

Teodorovici n-a reuşit însă să explice când se vor încheia discuţiile tehnice, dar şi negocierile politice pe tema ordonanţei. El a precizat că dacă se găsesc soluţii pe segmentul bancar, se vor aduce modificări OUG 114. "Daca se ajunge la o concluzie nu are sens să aşteptăm, o modificăm astfel încât lumea să înţeleagă care e forma finală."

Eugen Teodorovici n-a vrut să comenteze nici efectele OUG 114 asupra domenilor energetic şi comunicaţii, ci doar în sectorul bancar, pentru că acesta este experitiza sa.  Ministrul Finanţelor i-a atacat pe oficialii BNR şi, în special pe economistul-şef Valentin Lazea, după declaraţia potrivit căreia marea majoritate a celor şapte societăţi care administrează pensii private Pilon II se gândesc să se retragă din România.

"Nu am să fac ce fac colegii de la BNR, i-am rugat de 3 ori să încetezee cu astfel de abordare. (..) Pilonul II nu e afectat, de ce să fie afectat, că aşa spune domnul Lazea?! Nu mi se pare o abordarea corecta, daca continuă aşa inseamnă că nu-şi merită locul."

Eugen Teodorovici n-a putut oferi date concrete nici despre discuţiile asupra ROBOR, dar a precizat că în cursul săpătmânii ar urma să aibă o întrevedere cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) pentru a discuta despre OUG 114 şi speră "să nu se supere BNR". 

În Parlament, unde a fost invitat să ofere detalii despe Ordonanţa 114 din 2018, Eugen Teodorovici a afirmat că „taxa pe lăcomie” impusă băncilor este cel mai curajos act normativ de după Revoluţia din 1989, fiind susţine autorităţile locale şi sectorul construcţiilor.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri