Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, în vizorul DNA, pentru luare de mită și trafic de influență

Tuesday, 20 October 2020, 15:02 Sursă: realitatea.net

Autor: Ioana Stanescu

 

DNA a anunțat marți că a cerut ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în perioada în care era ministru. Este vorba despre peste 2,6 milioane de lei.

Procurorii îl acuză pe N. Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului și Sportului, ar fi cerut și primit 1,2 milioane de lei de la doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influențat pe ministrul Sănătății de atunci, liberalul Eugen Nicolăescu, pentru a numi ca manageri de spitale anumite persoane. În plus, fostul ministru ar mai fi primit o mită, spun procurorii anticorupție, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015. Numirile persoanelor preferate de oamenii de afaceri aveau legătură cu alocarea de sume de bani către respectivele spitale cu care firmele celor doi aveau deja contracte. 

Nicolae Bănicioiu era ministrul al Tineretului și Sportului în perioada menționată de DNA în producerea faptelor de trafic de influență și luare de mită.

Este vorba de un dosar amplu de 180 de volume, care trebuie analizate de parlamentar. Cât este deputat, N. Bănicioiu are imunitate, fiind deputat, colegii săi parlamentari trebuie să încuviințeze urmărirea penală cerută de DNA.

Nicolae Bănicioiu a condus Ministerul Sănătății în timpul Guvernului Ponta din perioada 5 martie 2014-4 noiembrie 2015, când a demisionat premierul V. Ponta după tragedia din clubul Colectiv. Anterior a fost ministrul Tineretului și Sportului, din decembrie 2012 până în martie 2014. Bănicioiu este în prezent prim-vicepreședinte al PRO România, condus de Victor Ponta. El a demisionat din PSD  și s-a înscris în partidul înființat de Ponta în mai 2018. 

Redăm comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
- numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, potrivit comunicatului.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL