Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizie controversată în Ucraina. O parte din legislația anticorupție, declarată neconstituțională

Thursday, 29 October 2020, 00:59 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Unul dintre articolele vizate introducea răspunderea penală în cazul informațiilor false din declarațiile de avere. 

”Curtea Constituţională consideră că introducerea răspunderii penale pentru declararea intenţionată de informaţii false este o sancţiune excesivă pentru comiterea unor astfel de fapte", se arată în comunicat.

Astfel, organismul anticorupţie NAZK nu va mai avea dreptul de a controla acurateţea acestor informații. Accesul public liber la declaraţiile de avere ale oficialilor a fost declarat, de asemenea, ilegal.

În urma deciziei Curții, NAZK nu va mai putea face nici inspecții la organismele de stat.

Anunțul Curții Constituționale a fost aspru criticat de Președintele țării, Transparency International și activiștii anticorupție.

În timp ce Volodimir Zelenski a dat asigurări că lupta împotriva corupției din țara sa va continua ca până acum, Transparency International a transmis, într-un comunicat, că, prin decizia sa, Curtea Constituțională ” a aprobat capriciile unor parlamentari şi a anulat o mare parte din reforma anticorupţie”.

Decizia ar putea afecta, de asemenea, acordul cu FMI, în valoare de cinci miliarde de dolari, semnat de guvern în iunie, pentru a combate efectele pandemiei. Fondurile nu au fost alocate în totalitate, FMI cerând autorităților din Ucraina reforme mai profunde pentru combaterea corupției, amintește Agerpres.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL