De ce a tăiat SPP-ul veștmântul purtat de Papa Francisc în secuime

Wednesday, 05 June 2019, 07:57 Sursă: REALITATEA.NET

Serviciul de Protecție și Pază a fost croitorul neoficial al veștmântului purtat de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc. Ați auzit bine! Se pare că reprezentanții serviciului au cerut îndepărtarea logo-ului vizitei papale, scris în limba maghiară, cusut pe haina purtată de Sfântul Părinte.

Adaugă părerea ta

UDMR cere SPP explicaţii după apariţia unor informaţii potrivit cărora reprezentanţi ai serviciului au cerut organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea unor cuvinte în limba maghiară de pe veştmânt, la oficierea slujbei de Liturghie.

„Am cerut SPP, în numele Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, printr-o adresă trimisă d-lui Pahonţu, explicaţii în legătură cu unele informaţii apărute potrivit cărora reprezentanţi ai SPP au cerut imperativ organizatorilor vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc îndepărtarea de pe veştmântul purtat de Suveranul Pontif a cuvintelor în limba maghiarăşi a altor cuvinte legate de acest eveniment. Dacă a venit de la SPP este ilegal să obligi ca instituţie a statului pe cineva, Biserica Catolică, să facă aşa ceva. SPP nu are nicio atribuţie legată de limba minorităţilor naţionale", a spus liderul Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila pentru Mediafax.

Bodo Marta, membru în comitetul de organizare a vizitei Papei Francisc în Şumuleu Ciuc, a declarat, la rândul său, că pe spatele cazulei (veştmântul alb al Papei Francisc - n.r.), era cusut chipul Fecioarei Maria şi logo-ul vizitei papale în România în limba maghiară „Jarjunk Egyutt!" („Să mergem împreună"), „Ferenc papa Romaniaban" („Papa Francisc în România" şi perioada în care avea loc vizita, „2019. Majus 31 –Iunius 2" („31 mai – 2 iunie"), care era un logo oficial.

Astfel că, înainte cu câteva zile de sosirea Papei Francisc, haina a fost dusă la un atelier de croitorie din Miercurea Ciuc pentru a fi modificată. Artista care a primit comanda realizării veştmântului pentru Papa Francisc a subliniat că situaţia a fost una „foarte neplăcută”.