Comoara de care puțini români știu. O icoană unicat în lume, ascunsă într-o mănăstire din România

Wednesday, 26 July 2017, 12:03, Sursă: REALITATEA.NET

Mănăstirea Sihăstria Voronei din județul Botoșani adăpostește o icoană unicat în lume. Ea îi reprezintă pe Fecioara Maria şi pe copilul Iisus Hristos într-o ipostază inedită. 

Adaugă părerea ta

"Între reprezentările Maicii Domnului, la mănăstirea Sihăstria Voronei se află o icoană care o înfăţişează cu Pruncul de mână. Icoana Maica Domnului cu Pruncul de Mână este o icoană unică între icoanele de acest fel şi, totodată, unică în ţara noastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon, vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876", precizează site-ul mănăstirii.

Specialiştii, dar şi ieromonahii spun însă că icoana de la Sihăstria Voronei este o reprezentare unică în lume. Şi asta fiindcă Fecioara este înfăţişată ţinând de mână copilul Iisus. Totodată Fecioara Maria merge împreună cu copilul, dând impresia unei deplasări în pas alert, scrie Adevarul.ro.

"Putem considera că pictorul, prin această reprezentare, a căutat să sugereze mamelor că au datoria de a îndruma şi călăuzi copiii pe căile întortocheate ale vieţii, lăsându-le totodată şi posibilitatea de a-şi manifesta liberul arbitru. Altă interpretare ar putea fi Întoarcerea din Egipt sau Maica Domnului cu Pruncul străbătând lumea. Părerile sunt împărţite", spune site-ul lăcașului de cult.

"O caracteristică a acestei icoane este faptul că, privitorul are senzaţia sau certitudinea, depinde de starea sufletească în care se află atunci când o priveşte din faţă, că Maica Domnului îşi aţinteşte ochii asupra lui. Icoana nu a fost restaurată niciodată şi, deşi culorile şi-au mai pierdut din strălucirea de început, chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului îşi păstrează claritatea peste ani", mai spune site-ul mănăstirii.