Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Apel comun al ambasadorilor statelor UE la Minsk: Eliberați deținuții politici, respectați drepturile și libertățile fundamentale ale poporului!

Friday, 18 September 2020, 23:44 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Mesajul este însoțit de o fotografie în care fiecare ambasador poartă un ecuson pe care scrie ”Prizonieri politici în Belarus”

”Noi, șefii misiunilor statelor membre UE la Minsk, facem apel la autoritățile din Belarus să acționeze în conformitate cu obligațiile sale internaționale și să-i elibereze pe toți cei din Belarus care au fost închiși în ultimele luni din motive politice.
Suntem alături de toți prizonierii politici din Belarus - câteva zeci de bărbați și femei - închiși pe nedrept pentru apărarea și promovarea libertăților fundamentale și a democrației”, au transmis diplomații europeni. 

Imagine
Aceștia au precizat că vor duce la fiecare întâlnire cu oficiali din Belarus lista cu respectivii deținuți politici, precizând că rezolvarea conflictului stă într-un dialog național.

”Reiterăm că o rezolvare pașnică și durabilă a crizei actuale poate rezulta doar dintr-un dialog național incluziv, ținut cu respectarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale poporului din Belarus și cu respectarea deplină a cererii lor pentru un proces democratic", au conchis ambasadorii. 

Reamintim că, joi, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care anunță că nu îl va mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului după 5 noiembrie, când îi va expira actualul mandat. În paralel, mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au constituit o misiune de experţi independenţi care vor investiga încălcarea drepturilor omului şi fraudelor alegerilor din Belarus. Printre aceste state se află și România.

 Recent, liderul contestat al Belarusului, aflat la putere de peste 25 de ani, a făcut o vizită oficială în Rusia, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Detalii despre întâlnirea celor doi puteți afla AICI.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL