MENIU

Subofiţerul Floricel Achim şi spionul bulgar Marinov Zikolov rămân în arest

Foto: RTV
Subofiţerul MApN şi cetăţeanul bulgar acuzaţi de trădare şi spionaj au cerut eliberarea din arest şi anchetarea în stare de libertate

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, joi, recursurile subofiţerului MApN Floricel Achim şi al bulgarului Marinov Zikolov împotriva arestării preventive, astfel că cei doi rămân după gratii. Decizia de este definitivă.

Avocatul lui Achim, Simona Tache, a susţinut, după terminarea dezbaterilor, că familia subofiţerului a suferit un şoc din cauza mediatizării cazului. Astfel, soţia lui Achim a fost în pragul unui preinfarct, iar copiii, în vârstă de 4 şi 6 ani, suferă şi ei.

Simona Tache a recomandat presei să trateze cazul obiectiv, fără să implice familia. Apărătorul s-a plâns că în mass-media au apărut informaţii care erau secrete. Tache a precizat că nu contează dacă Achim a recunoscut acuzaţiile, în contextul în care probele ar fi insuficiente.

Magistraţii ÎCCJ au decis joi, la cererea procurorului şi a avocaţilor, să declare secretă şedinţa în care s-a judecat cele două recursuri. Decizia a fost luată pe motiv că dosarul priveşte aspecte care au legătură cu siguranţa naţională.

Între timp, scandalul începe să semene tot mai mult a scenariu de film. 

Potrivit ultimelor informaţii, bulgarul Marinov Zikolov a colaborat cu serviciile secrete româneşti aproape zece luni ca să poată fi identificaţi destinatarii finali ai informaţiilor furate din MApN. Spionul era monitorizat de mai bine de patru ani.

Agentul bulgar, despre care SRI susţine că este angajatul altor servcii de specialitate din străinătate, le-a spus anchetatorilor români tot ce a făcut în ţara noastră, inclusiv lista colaboratorilor din mai multe ţări.

Cu subofiţerul Floricel Achim s-a întâlnit chiar şi acum două săptămâni, pe Calea Griviţei, pentru un nou schimb - Achim a predat un memory stick cu informaţii, iar bulgarul l-a plătit.

Marinov Zikolov a fost timp de doi ani chiar ataşatul militar al Bulgariei la Bucureşti

În 2002, la scurt timp după ce şi-a încheiat activitatea la Ambasada Bulgariei, Marinov Zikolov a vândut tot ce avea în ţara natală şi s-a mutat la Bucureşti.

Se cunoştea deja de şapte ani cu Floricel Achim, care-l vizitase de mai multe multe ori în Bulgaria. Tot atunci şi-a stabilit relaţiile cu un reprezentat al Ucrainei la Bucureşti, cu care a legat o relaţie de prietenie, dar şi de afaceri cu secrete de stat.

Familia bulgarului acuzat de spionaj a cerut sprijinul Ambasadei Bulgariei

"Consulul nostru s-a întâlnit cu familia lui. Rudele lui au cerut asistenţă legală, iar noi am recomandat avocaţi români", a declarat Valentin Radomirski, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti.

Conform şefului SRI, care a fost audiat de Comisia Parlamentară de specialitate, acest caz la care lucrează procurorii DIICOT este doar un segment dintr-o operaţiune complexă a Serviciului.

"Este o acţiune clasică de spionaj documentată de SRI în care un agent al unui serviciu de informaţiia desfăşurat activităţi de culegere de informaţii pe teritoriul României", a anunţat şeful SRI, George Maior.

Faptele de care este acuzat Zikolov se pedepsesc cu închisoare între 15 şi 25 de ani. Legea spune însă că, în cazul în care inculpatul colaborează şi ajută la reţinerea altor vinovaţi, pedeapsa poate fi redusă la jumătate.
Mai multe articole despre:
spionaj Floricel Achim