MENIU

Sarkozy anunţă că Franţa va acorda noi credite băncilor

Foto: wikimedia.org

Statul francez va acorda noi împrumuturi băncilor, a anunţat miercuri preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în faţa parlamentarilor, relatează, în ediţia online, publicaţia Les Echos.

"Vom merge dincolo de prima tranşă de fonduri alocate în decembrie", a spus Sarkozy, dând asigurări că băncile "cu cât au mai multe fonduri proprii, cu atât acordă mai multe credite".

Potrivit declaraţiilor lui Sarkozy, "francezii au făcut o afacere bună" cu primele 10,5 miliarde împrumutate băncilor în cadrul unui plan de susţinere, decis după declanşarea crizei. Dobânzile anuale sunt puţin mai mari de 8%.

"Le vom împrumuta fonduri proprii, ca să poată acorda mai multe credite", a reiterat şeful statului francez.

Pentru salvarea băncilor a fost creat un plan de susţinere de 360 miliarde euro, din care 320 miliarde pentru garantarea creditelor interbancare şi 40 miliarde pentru creditarea băncilor în mare nevoie financiară.

Datorită acestei măsuri care garantează de fapt depozitele bancare, "în Franţa nu a existat panica oamenilor care au economii", a declarat Sarkozy.

Preşedintele francez a estimat, de asemenea, că situaţia băncilor franceze este mai bună decât a celor britanice, subliniind că serviciile financiare nu reprezintă decât 3% din produsul intern brut (PIB) francez, comparativ cu 15% în Marea Britanie.

În acelaşi stil optimist, Sarkozy a vorbit despre frecventarea satisfăcătoare a staţiunilor de sporturi de iarnă în timpul vacanţei de Crăciun şi de situaţia "cea mai bună din Europa" a pieţei franceze a maşinilor noi.
Mai multe articole despre:
Franţa bănci fonduri împrumuturi Nicolas Sarkozy