MENIU

Renate Weber cere publicarea raportului Italiei către CE referitor la amprentarea romilor

Foto: renateweber.eu

Europarlamentarul român Renate Weber a criticat încetineala cu care Comisia Europeană analizează un raport al Italiei privitor la operaţiunea de identificare a locuitorilor taberelor de nomazi din ţară şi a cerut ca acesta să fie făcut public.

Urmare a unei întrebări scrise adresate de Weber în 9 februarie în legătură cu acest subiect, comisarul pentru justiţie şi imigraţie Jacques Barrot a răspuns că Bruxelles-ul a primit în 25 februarie 2009 "un raport privind concluziile operaţiunii de identificare, acţiunile ulterioare adoptate pe baza identificării, precum şi modalităţile de colectare a datelor în anumite tabere aflate în apropierea Romei" şi că "în prezent, acest raport este analizat de Comisie".

Weber critică încetineala cu care Comisia analizează acest raport şi faptul că documentul nu este accesibil europarlamentarilor şi publicului. 

"Apreciez faptul că abia în urma scrisorii mele Comisia Europeană a solicitat autorităţilor italiene un raport privind măsurile pe care le-au luat după acea extrem de controversată campanie de amprentare. Dar sunt surprinsă să constat ca la nivelul CE două luni de zile nu reprezintă un timp suficient de mare pentru a analiza un raport care, de altfel, este inaccesibil deputaţilor europeni şi publicului. În opinia mea, două luni era un interval de timp arhisuficient pentru Comisie să analizeze şi să formuleze deja un punct de vedere oficial cu privire la acesta", arată Weber într-un comunicat.

"Consider că atât informaţiile din raportul autorităţilor italiene, cât şi poziţia Comisiei cu privire la acesta, sunt de interes public. De aceea, am trimis o nouă solicitare pe adresa CE, cerând acces la acest raport şi întrebând, totodată, care este stadiul analizei şi când preconizează Comisia că va putea face publice concluziile acestei analize", adaugă europarlamentarul român.

După venirea la putere a dreptei, Parlamentul italian a aprobat un pachet controversat de măsuri pentru combaterea imigraţiei ilegale. Acesta prevedea delictul de imigraţie ilegală, care poate fi sancţionat cu închisoarea de la şase luni la patru ani, suplimentarea cu o treime a pedepselor în cazul în care infracţiunile erau comise de un imigrant ilegal, expulzări mai facile şi pedepse cu închisoarea de la şase luni la trei ani pentru proprietarii care îşi închiriau locuinţele unor imigranţi ilegali.

Cea mai criticată măsură de către politicienii români şi europarlamentari a fost însă amprentarea romilor în cadrul unui recensământ desfăşurat în taberele de nomazi. De altfel, Parlamentul European a denunţat în iulie "un act de discriminare directă" bazat pe rasă şi originea etnică. În septembrie, însă, Comisia Europeană şi-a dat aprobarea de principiu privind acest recensământ, estimând că pare compatibil cu legislaţia UE.