MENIU

Iohannis, cea mai mică cotă de încredere dintre președinții fostelor state comuniste devenite membre UE - SONDAJ

Cota de încredere în Klaus Iohannis este foarte scăzută/ Foto: Inquam Photos

Klaus Iohannis este cel mai nepopular președinte dintre cei 9 șefi de state excomuniste membre ale Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj realizat de GLOBSEC. Din analiză lipsesc doi președinți, ai Ungariei și Slovaciei, pentru că în țările respective au avut loc schimbări la nivelul conducerii supreme.

Având în vedere că toate țările analizate funcționează ca democrații parlamentare, rolul președintelui este mai mult reprezentativ decât implicat în elaborarea politicilor, ceea ce contribuie probabil la acest fenomen, explică autorii cercetării GLOBSEC, citați de Europa Liberă România.

Klaus Iohannis, președintele României, are cea mai mică cotă de încredere, de doar 41%, față de restul șefilor de stat analizați.

Încrederea pe care est-europenii o acordă președinților statelor, exprimată în procente.

Cel mai probabil, președinții statelor baltice se bucură de niveluri de încredere considerabil mai ridicate decât omologii din alte țări datorită valului de solidaritate a societății exprimat față de Ucraina, inclusiv acceptarea pe scară largă a refugiaților, mai arată autorii studiului.

Turcia dă o lovitură planurilor lui Klaus Iohannis de a fi șeful NATO. Ce anunț a venit de la Ankara?