MENIU

UE este pregătită de un război economic împotriva Chinei. Ce industrii europene sunt în pericol

Înfruntarea economiilor. China vs. UE. Foto/Profimedia

Șefa UE spune că Europa este pregătită să facă față unei eventuale escaladări a diferendelor economice cu China. Ursula Von Der Leyen a adăugat că produsele chinezești subvenționate masiv, cum ar fi vehiculele electrice și oțelul, inundă piața europeană și a spus că lumea nu poate absorbi producția excedentară a Chinei.

Pentru ca schimburile comerciale să fie corecte, accesul reciproc pe piețele noastre este de asemenea necesar”, a declarant aceasta. „Am discutat cum să facem progrese reale în privința accesului pe piață. Rămân încrezătoare că se pot obținem mai mult în acest sens. În același timp, suntem pregătiți să utilizăm pe deplin instrumentele noastre de apărare comercială dacă este necesar.”

Ea a citat exemplul Instrumentului Internațional de Achiziții creat în 2022 și care a fost folosit pentru prima dată luna trecută pentru a lansa o investigație privind achizițiile Chinei de dispozitive medicale. Bruxelles-ul ar putea în cele din urmă să restricționeze accesul Chinei la licitații dacă se constată lipsa reciprocității. „Europa nu poate accepta practicile care distorsionează piața și care ar putea duce la dezindustrializare”, a spus von der Leyen.

 

UE și China au intrat deja într-un război comercial tacit de la începutul anului

 

Schimbarea atitudinii față de China din partea UE s-a produs încă de anul trecut, când blocul comunitar a lansat o investigație asupra subvențiilor pentru vehiculele electrice chinezești în toamna anului 2023, care ar putea introduce noi tarife până în iulie 2024. De asemenea, UE analizează alte industrii precum energia eoliană, energia solară și căile ferate.

Franța a fost printre principalii aliați ai Bruxelles-ului în ceea ce privește abordarea mai fermă a Uniunii față de China, arată Bloomberg. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că aceste schimbări marchează sfârșitul erei „globalizării fericite” și că UE trebuie acum să își arate dinții cu mai multe instrumente pentru a reechilibra comerțul cu China.

De cealaltă parte, în ianuarie 2024, Beijingul a lansat o investigație anti-dumping asupra comerțului cu băuturi alcoolice, o mișcare care ar putea afecta disproporționat producătorii de coniac din Franța, contextualizează sursa citată. Producătorii au cerut un acord pentru a rezolva problema în timpul vizitei președintelui chinez, avertizând că industria de băuturi alcoolice reprezintă 70.000 de locuri de muncă directe și indirecte în Franța.

Liderul chinez a respins de asemenea presiunile cancelarului german Olaf Scholz într-o călătorie în China luna trecută pentru a reduce ceea ce oficialii occidentali văd ca o capacitate excesivă de producție. Von der Leyen a declarat că a încurajat guvernul chinez să abordeze „supracapacitățile structurale” întrucât China „continuă să susțină masiv sectorul său manufacturier” în timp ce cererea internă nu crește.

„O Chină care joacă corect este bună pentru noi toți”, a declarat aceasta. „În același timp, Europa nu va ezita să ia decizii dificile necesare pentru a-și proteja economia și securitatea.”

 

Câteva soluții de compromis: poziția Chinei de negociere cu Rusia și piața auto

 

Le Maire a semnat un pact cu sectorul auto francez care caută să protejeze și să intensifice producția de vehicule electrice pe solul francez. Acesta include angajamente de a continua să limiteze suportul financiar pentru consumatori la vehiculele cu cea mai mică amprentă ecologică - o mișcare care exclude de facto multe vehicule electrice chinezești.

Cu toate acestea, cu vizita lui Xi, președintele francez Emmanuel Macron caută să echilibreze fricțiunile dintre cele două regiuni pe măsură ce Franța încearcă să atragă investiții chinezești de care are nevoie pentru a-și consolida industria autohtonă de autoturisme, subliniază Bloomberg.

Vorbind alături de reprezentanții sectorului auto francez, Le Maire a declarat că guvernul agreează perspectiva deschiderii de fabrici în Franța de către compania chineză BYD Co., așa cum a făcut și Toyota Motor Corp. din Japonia în trecut. Von der Leyen s-a alăturat președintelui francez în a-l îndemna pe Xi Jinping să își folosească influența asupra lui Vladimir Putin din Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, adăugând că poziția Chinei asupra conflictului afectează relațiile dintre Beijing și UE, subliniind totodată că China poate ajuta la limitarea proliferării rachetelor și dronelor iraniene.