MENIU

Măştile de protecţie pentru copiii de grădiniţă sunt traumatizante, cred părinţii şi educatoarele

Gripa porcină

REALITATEA.NET a stat de vorbă cu mai mulţi părinţi, educatoare şi manageri de grădiniţe care ne-au spus că sunt de acord cu măsurile de prevenţie împotriva virusului gripei porcine cum ar fi dezinfectarea mâinilor micuţilor, însă nu sunt de acord cu măştile de protecţie.

\"Măştile de protecţie sunt traumatizante pentru copii, nu îi lasă să se joace. Îi îndepărtează unul de altul, pentru că ei nu înţeleg că e o măsură de prevenţie\", acestea sunt opiniile părinţilor copiiilor care merg la grădiniţe.

Claudiu Dumitru, tatăl unui băieţel care merge la o grădiniţă particulară din Bucureşti a declarat pentru REALITATEA.NET că \"micuţii ar putea fi traumatizaţi dacă poartă măştile de protecţie împotriva gripei porcine\".

Roxana Duduş, mama unui alt băieţel din Bucureşti, a relatat că la grădiniţa la care merge fiul său \"părinţii sunt cei care sunt obligaţi să poarte măşti. \"Părinţii intră în grădiniţă numai cu mască cine nu are mască nu intră. Pe clanţe sunt puse pansamente sterile îmbibate cu substanţe antibacteriene, iar copiii sunt spălaţi pe mâini chiar de la intrare. Grădiniţa a fost dezinfectată chiar săptămâna trecută. Cred că a r fi traumatizant pentru copil să poarte întreaga zi o mască pe faţă. Asta ar însemnă să îi izolam pe tot. În plus, ei nu prea înţeleg ceea ce se întâmplă, iar masca i-ar împiedica să se joace. Eu cred ca epidemia de scarlatină şi oreon e mult mai gravă decât epidemia de gripă porcină\".

Iulia Toaje, managerul unei grădiniţe particulare din Bucureşti ne-a spus că în fiecare săptămână se efectuează o dezinfecţie totală în unitate. \"Se dezinfectează cu cloramină toate suprafeţele. Avem dezinfectante pentru mâini, toate clanţele sunt bandajate cu cloramină şi cu skinman soft.  Tot personalul când soseşte în grădiniţă se dezinfectează cu o soluţie pe mâini. Toţi părinţii intră numai cu mască pe faţă, iar copiii sunt triaţi. Există o asistentă care îi verifică şi niciun copil nu e lăsat cu simptome de boală în grădiniţă\".

\"În ceea ce priveşte măştile de protecţie, dacă i-am obliga pe copii să poarte mască, nu s-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţiile acestea. Lor li se pare foarte ciudat. Iniţial când au văzut-o pe asistentă cu mască pe faţă s-au speriat. Mulţi dintre ei ar începe să plângă. Pentru un copil de trei ani e foarte greu să înţeleagă acest fenomen. În schimb se spală pe mâini foarte des, aşa că pentru cei mai mici spălatul pe mâini a devenit o joacă\", a mai declarat pentru REALITATEA.NET Iulia Toaje.

Claudia Măgureanu, managerul unei alte grădiniţe din Bucureşti a declarat că \"e posibil să li se pară amuzant copiilor la început, dar sub nicio formă nu poţi să obligi un copil de trei ani să stea o zi întreagă cu mască de protecţie pe faţă\".

\"Pe toate clanţele există soluţie dezinfectantă, iar la uşă e un filtru cu un dispensor cu săpun dezinfectant. Noi încercăm să protejăm copiii prin triajul pe care îl face asistentul pediatru în fiecare dimineaţă.  Copiii care vin bolnavi nu sunt primiţi în grădiniţă. Cred că dacă suntem atenţi, e suficient să îi spălăm pe mâini şi să nu îi primim pe cei deja bolnavi\", a mai spus pentru REALITATEA.NET Claudia Măgureanu.

Pe lângă triajul efectuat de medicii si asistenţii preşcolari, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Municipiul Bucureşti (ASSMB) va distribui elevilor şi preşcolarilor dezinfectant sub formă de gel.

Triajul epidemiologic zilnic a mai fost efectuat în perioada 15 -30 septembrie. ASSMB a început să distribuie produse dezinfectante tuturor cabinetelor medicale preşcolare, şcolare şi universitare pe care le administrează: peste 6.000 de litri de substanţe dezinfectante atât pentru mâini, cât si pentru suprafeţe, 7.000 de flacoane pentru dezinfectarea pupitrelor şi a clanţelor, 60.000 de măşti de unică folosinţă pentru personalul medico-sanitar din unităţile de învăţământ.

Numărul cazurilor de gripă porcină din România a ajuns la 2830, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii.