MENIU

Managerii spitalelor spun că vor avea un buget mai mic cu 12% faţă de 2008

Foto: Realitatea TV

2009 aduce spitalelor un buget mai mic cu 12 la sută faţă de anul trecut. Managerii spitalelor susţin că în vară va fi nevoie de o rectificare bugetară, altfel spitalele vor oferi cu greu servicii medicale. Ei spun că unităţile medicale ar trebui finanţate de autorităţile locale şi cer desfiinţarea spitalelor mici, pentru a economisi bani la buget.

"S-a spus că e un buget de minus 12 la sută, este în RON, ţinând cont şi de cursul euro, faţă de anul trecut avem un buget în valoare absolută cu minus 30%", a precizat Narcis Copcă, manager Spitalul Sf Maria.

Medicii susţin că lipsa banilor va fi resimţită în special în vara acestui an, când va fi nevoie de o rectificare bugetară. Bani s-ar mai putea găsi şi în buzunarul autorităţilor locale dar şi în programe cu finanţare europeană. Şi propunerea ministrului Sănătăţii privind coplata unor servicii medicale ar fi o soluţie.

Închiderea spitalelor neperformante este încă o soluţie.

"Consider că a venit vremea ca cei care conduc Sănătatea să desfiinţeze spitalel mici şi ineficiente. Un spital f mic primeşte mai mulţi bani decât unul universitar iar performanţele nu se compară", susţine Monica Pop, manager Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice.

Conducerea spitalelor susţin că bugetul asigurărilor de sănătate este subfinanţat şi pentru că foarte mulţi angajaţi şi angajatori nu plătesc contribuţii.

Mai multe articole despre:
spitale asigurări de sănătate bugete