MENIU

Război în Ucraina, ziua 822: SUA va trimite un nou pachet de asistenţă militară pentru Kiev. Vizită crucială a lui Blinken în Rep.Moldova- LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 822 de război.

UPDATE 22:09 - Stoltenberg le cere în The Economist aliaţilor Ucrainei să lase Kievul să atace în Rusia cu armament din Occident. Zelenski le cere să-l autorizeze să le folosească aşa cum doreşte, defensiv

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, într-un interviu acordat The Economist, relatează Le Monde.

Ucraina le cere aliaţilor săi, mai ales Statelor Unite, să o autorizeze să folosească armamentul pe care aceştia i-l furnizează împotriva unor ţinte militare pe teritoriul rus.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg declară revistei britanice că este de aceeaşi părere cu ucrainenii.

”A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţăii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei”, în contextul ofensivei ruse în Harkov, ”aproape de fronmtieră”, a declarat el în acest interviu publicat vineri de către The Economist.

UPDATE 19:22 - Armata rusă a pierdut peste o jumătate de milion de oameni în Războiul din Ucraina, estimează Statul Major ucrainean

Statul Major ucrainean anunţă într-o serie de comunicate că armata rusă a pierdut 500.000 de oameni în lupte - ucişi sau răniţi - de la 24 februarie 2022, relatează Le Monde.

Aceste date nu pot fi verificate, scrie ziarul francez, care precizează că nici Moscova şi nici Kievul nu-şi comunică pierderile de la începutul războiului.

 

UPDATE 18:43 - Atac rusesc asupra unui hipermarket din Harkov

Cel puţin două persoane au fost ucise şi 24 rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket de produse de construcţii din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, unde s-ar fi putut afla peste 200 de persoane în momentul impactului, după cum a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram - transmite France Presse.

Un număr mare de persoane sunt date dispărute. Mulţi oameni sunt răniţi, a declarat primarul Igor Terejov, în timp ce guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, a afirmat că atacul a fost efectuat cu ajutorul a două bombe aeriene ghidate.

Imaginile postate pe reţelele de socializare ucrainene arătau clădirea cuprinsă de o imensă coloană de fum negru. Potrivit autorităţilor, între 10.000 şi 15.000 m2 sunt în flăcări.

Zelenski a făcut din nou apel la aliaţii occidentali ai Ucrainei să furnizeze ţării sale mai multe sisteme de apărare aeriană.

"Dacă Ucraina ar fi avut suficiente sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de luptă moderne, astfel de atacuri ruseşti ar fi fost imposibile", a pledat preşedintele. "În fiecare zi, facem apel la lume: daţi-ne apărare aeriană, salvaţi oameni".

Oraşul Harkov, care avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de război şi este situat în apropierea frontierei ruseşti în nord-estul Ucrainei, este vizat în mod regulat de forţele Moscovei, care a lansat o ofensivă terestră în regiune la 10 mai.

Această ofensivă le-a permis să cucerească mai multe oraşe şi să forţeze Kievul să trimită întăriri în zonă. Cu toate acestea, Ucraina a dat asigurări vineri că asaltul a fost "oprit".

Aproximativ 15 rachete ruseşti au lovit joi oraşul Harkov, ucigând şapte civili şi distrugând o tipografie, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE 16:08 - Zelenski le mulţumeşte lui lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” pentru trimiterea unui ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari. Rachete cu rază lungă de acţiune, obuze de artilerie, armament antitanc şi ”alte arme”


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le mulţumeşte lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” după ce Statele unite au anunţat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari (253 de milioane de euro), pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, relatează Le Monde.

Volodimir Zelenski confirmă pe X că este vorba despre rachete cu rază lungă de acţiune ”de care avem multă nevoie”, obuze de artilerie, armament antitanc, dar şi ”alte arme”, fără să precizeze despre ce armament este vorba.

 

UPDATE 15:20 - The Economist: Stoltenberg le cere aliaţilor Ucrainei să lase Kievul să atace în Rusia cu armament din Occident

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg le cere aliaţilor Ucrainei să ridice interdicţiile impuse Kievului de a efectua atacuri pe teritoriului Rusiei, într-un interviu acordat The Economist, relatează Le Monde.

Ucraina le cere aliaţilor săi, mai ales Statelor Unite, să o autorizeze să folosească armamentul pe care aceştia i-l furnizează împotriva unor ţinte militare pe teritoriul rus.

UPDATE 15:00 - Zelenski le mulţumeşte lui lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” pentru trimiterea unui ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le mulţumeşte lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” după ce Statele unite au anunţat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari (253 de milioane de euro), pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, relatează Le Monde.

UPDATE 14:20 - Armata rusă revendică cucerirea unui alt sat ucrainean, în estul ţării

Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui alt sat din estul Ucrainei, situat în apropierea localităţii Ocheretîne, unde a înregistrat progrese rapide în ultimele săptămâni, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Unităţile grupului central de trupe au eliberat satul Arkhangelsk (...) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite", a declarat Ministerul Rus al Apărării în raportul său zilnic.

Rusia câştigă teren de luni de zile în estul Ucrainei după eşecul contraofensivei ucrainene de vara trecută şi capturarea oraşului fortăreaţă Avdiivka în februarie.

Forţele ruse au cucerit Ocheretîne la începutul lunii mai şi au obţinut victorii rapide în acest sector al frontului, în timp ce în alte zone încearcă să învingă apărarea ucraineană.

Armata rusă a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea Harkov, în nord-est, cucerind mai multe localităţi şi forţând Ucraina să trimită întăriri în zonă. Kievul a susţinut totuşi vineri că trupele ruse "s-au blocat" în acest sector şi că progresul lor a fost "oprit".

Trupele ucrainene se confruntă cu o lipsă de soldaţi şi muniţie, din cauza eforturilor insuficiente de mobilizare şi a întârzierilor în livrarea ajutorului occidental.

UPDATE 11:15 - Potrivit Statului Major General al Ucrainei, peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni.

În ultimele 24 de ore, 1.140 de militari ruși au fost „eliminați”.

UPDATE 9:30  - „Câinele de atac" al lui Kadîrov a fost numit noul prim-ministru al Ceceniei

Magomed Daudov este unul dintre loialii liderului cecen. Cum este descrisă numirea sa de către „Novaya Gazeta", una dintre publicațiile rusești din exil, relatează HotNews.ro.

„I-am prezentat dragului meu frate Magomed Daudov postul de președinte al guvernului Republicii Cecene”, a scris Kadîrov pe canalul său Telegram, „Având în vedere experiența sa vastă și profesionalismul înalt, sunt sigur că deputații vor sprijini pe deplin candidatura lui Magomed Khozhakhmedovich.”

Cu acest mesaj pe Telegram, președintele cecen Ramzan Kadîrov a anunțat numirea lui Magomed Daudov, fost președinte al Parlamentului cecen, în funcția de prim-ministru al regiunii ruse Cecenia. Deși Kadîrov a adăugat că depinde de parlamentul regional să aprobe numirea în funcție a lui Daudov, el l-a felicitat în avans.

Daudov, care este adesea numit „câinele de atac” al lui Kadîrov, a demisionat din funcția de președinte al Parlamentului cecen pe 15 mai. El ocupa această funcție din 2015.

Cunoscut pentru brutalitatea sa, Daudov se bucură, de asemenea, de o reputație de eficiență și, în trecut, a fost însărcinat de Kadîrov să conducă strategia de răspuns la Covid a Ceceniei, precum și să organizeze recrutarea luptătorilor ceceni pentru a lupta în Ucraina.

UPDATE 6:10 - Blinken va discuta la o reuniune NATO la Praga despre sprijinul pentru #Ucraina, apoi va merge în Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Cehia şi Republica Moldova, urmând ca la Praga să participe la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO, a indicat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat, notează Reuters, preluat de Agerpres.

Asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O\"Brien, le-a declarat reporterilor că reuniunea va pregăti decizii ce vor fi adoptate la summitul NATO din iulie de la Washington.

"Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin faţă de Ucraina, care acţionează pentru a câştiga războiul\", a menţionat O\"Brien.

Aceasta va include sprijin NATO pentru construirea viitoarei forţe a Ucrainei şi pentru reformele necesare aderării ei la UE şi NATO, a indicat el.

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că Washingtonul se axează pe a face astfel încât ca Ucraina să aibă succes atât pe câmpul de luptă, cât şi atunci când va decide să facă pace cu Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că negocierile de pace cu Ucraina trebuie reluate, dar că Rusia va trata doar cu lideri legitimi de la Kiev.

Putin a mai spus că negocierile ar trebui să reflecte \"realităţile de astăzi de pe teren\".

UPDATE 5:20 - SUA anunţă trimiterea unui nou pachet de asistenţă militară de 275 milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunţat vineri trimiterea unui nou pachet de arme şi echipamente militare pentru Ucraina, în valoare de 275 milioane de dolari, pentru \"a ajuta trupele ucrainene să respingă ofensiva rusă în apropiere de Harkov\", transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al Departamentului de Stat.

Materialul, provenit din stocurile armatei americane, include armamente de care Ucraina are \"nevoie urgentă\", precum muniţie pentru sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm şi 105 mm, rachete, sisteme anti-tanc şi muniţie aeriană de precizie, se menţionează în comunicatul Departamentului de Stat.