MENIU

De la 1 ianuarie 2010 gazele se pot scumpi cu 15%

<descriere>

Compania germană E.ON vrea scumpirea gazelor şi-şi motivează cererea prin costurile de distribuţie şi furnizare suportate şi neacoperite din ultimii doi ani care s-ar ridica la 700 de milioane de lei.

Companiile reunite sub sigla E.ON România cer creşterea cu minimum 15% a preţului gazelor pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2010. E.ON consideră că ieftinirea de 8% operată de ANRE în acest an a fost total nejustificată.

De altfel, compania sa de distribuţie a chemat în instanţă reglementatorul pentru a-l obliga să anuleze decizia. Dacă nu îi vor fi satisfăcute cererile, E.ON ameninţă cu reducerea drastică a investiţiilor în reabilitarea reţelei şi avertizează că aprovizionarea consumatorilor va fi serios afectată.

Compania germană vrea scumpirea gazelor şi-şi motivează cererea prin costurile de distribuţie şi furnizare suportate şi neacoperite din ultimii doi ani care s-ar ridica la 700 de milioane de lei. Potrivit E.ON numai pentru acoperirea acestora ar fi nevoie de o majorare cu 15 procente a preţurilor.

Suplimentar, mai spun germanii, 2010 va aduce o scumpire de 20% a gazelor din import. Reprezentanţii Gazprom au anunţat, însă, că vor majora preţul gazelor către Europa doar cu un procent cuprins între 7 şi 9%. Un alt factor de natură să influenţeze preţurile vine de la Parlament care a hotărât ca fabricile să primească gaze doar din producţia internă până în octombrie anul viitor, mai spune E.ON. O asemenea măsură înseamnă că rămân mai puţine gaze din producţia locală, mult mai ieftine, pentru consumatorii casnici, fapt ce ar duce, de asemenea la creşterea preţurilor. Citeşte mai mult pe Money.ro

Mai multe articole despre:
gaze ANRE preţ gaze E.ON scumpire gaze