MENIU

Curtea de Apel Cluj a suspendat procesul privind Dosarul Valiza

Foto: NewsIn
Procesul în cazul Dosarului Valiza a fost suspendat

Curtea de Apel Cluj a decis miercuri suspendarea procesului Dosarului Valiza, în care George Becali este judecat pentru dare de mită, şi sesizarea Curţii Constituţionale a României, după ce avocaţii inculpaţilor au invocat două excepţii de neconstituţionalitate

Avocaţii lui Victor Piţurcă şi George Becali au invocat în faţa instanţei două excepţii de neconstituţionalitate referitoare la Legea 78/2000, cerând sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) şi suspendarea procesului. Cererile au fost însuşite de toţi inculpaţii.

Una din excepţii se referă la competenţa Curţii de Apel Cluj de a judeca, în calitate de primă instanţă sesizată, cauze care au ca inculpaţi avocaţi, iar a doua s-a referit la faptul că infracţiunea de "fals" nu este incriminată în legea în baza căreia a fost întocmit rechizitoriu, adică Legea 78/2000.

"Sunt neconstituţionale textele din legea privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pentru că ele un conţin o definiţie a infracţiunii şi nu conţin o pedeapsă. Legea penală trebuie să prevadă în mod explicit în ce constă fapta incriminată. Fără o sancţiune penală nu se poate vorbi de o infracţiune", a explicat avocatul lui Becali, Gheorghiţă Mateuţ, la ieşirea din sala de judecată.

"Sunt exigenţele pe care le impune oricărei incriminări atât Constituţia, cât şi convenţia europeană. Cealaltă, legată de competenţa după calitate a persoanei, într-adevăr, calitatea de avocat nu justifică o asemenea derogare de la regula apelului. Iar faptul că, într-un asmenea caz este prevăzută calea de atac, a recursului, nu satisface exigenţele Constituţiei. Avocaţi pierd dreptul la apel, adică o nouă judecată în fond a cauzei, ori într-o asemenea cauză se încalcă dreptul costituţional de a obţine o examinare pe fond a cauzei, în toate aspectele, de către o jurisdicţie superioară, ceea ce este inechitabil, cu atât mai mult, cu cât în cauză sunt inculpaţi care nici nu au calitatea, care atrage competenţa, în primul rând, a curţii de apel", a mai spus avocatul lui Becali.

La rândul său, Gigi Becali spune şi-a recăpătat încrederea în justiţie, după pronunţarea instanţei. "Am simţit că e dreptate, şi judecătoarea, din prima, a admis excepţia, chiar şi procuroarea a spus da", a adăugat Becali.

Întrebat dacă judecătorii din Cluj mai sunt controlaţi de Arpad Paszkany, aşa cum acuza la intrarea în sala de judecată, patronul Stelei a spus că nu, pentru că "sunt românce, nu sunt unguroaice".

Miercuri, la procesul de la Curtea de Apel, au fost prezenţi inculpaţii George Becali, Radu Marino, Raul Volcinschi şi avocata Alina Ciul. Piţurcă nu a putut fi prezent pentru că e bolnav şi i s-a recomandat odihnă la domiciliu, iar Teia Sponte a fost reprezentat prin avocatul său.   

Procurorii anticorupţie i-au trimis joi, 18 decembrie 2008, în judecată, pe Gigi Becali, finanţatorul echipei Steaua, pe Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Admnistraţie al FC Steaua, şi pe Victor Piţurcă, antrenorul echipei naţionale de fotbal, în dosarul "Valiza".