MENIU

Rețeta de cozonac cu aluat opărit de la Jamila. Ingredientul secret care îi dă un gust delicios și un aspect foarte pufos

Rețeta de cozonac cu aluat opărit de la Jamila. Foto: Captură YouTube

Bucătăria este un loc plin de secrete și magie, iar atunci când vine vorba de rețete tradiționale, fiecare ingredient și fiecare pas este important. Jamila, cunoscută pentru talentele sale culinare, vine acum cu o rețetă spectaculoasă de cozonac cu aluat opărit. Acest cozonac, care te duce cu gândul la sărbători și la momentele dulci petrecute alături de cei dragi, are un ingredient secret care face minuni în ceea ce privește textura și pufoșenia sa.

Dacă te-ai simțit copleșit și fără timp să prepari cozonacii tradiționali pentru masa de sărbătoare, nu dispera! Există o rețetă excelentă, creată chiar de faimoasa bloggeriță culinară, Jamila, care te va fascina cu rezultatul său apetisant. Cu ajutorul ei, vei învăța cum să pregătești un desert cu adevărat pufos, iar secretele ei de bucătărie te vor ghida pas cu pas pentru a obține un cozonac perfect.

Pentru aluat:
1 kg făină
300 g zahăr
400 ml lapte
8 gălbenușuri
50 g drojdie proaspătă
o lingură vanilie
50 de g de unt
100 g smântână
50 ml ulei
coaja de la o lămâie
o lingură esență lămâie
puțină sare
 
Pentru aluatul opărit:
200 ml lapte
100 g de făină
Pentru umplutură:
8 albușuri
300 de g de nucă măcinată
200 g zahăr
50 g cacao
stafide

Mod de preparare:

„Pentru început, trebuie să opărim 100 de grame de făină, pe care o voi pune într-un bol mai mare, cu laptele pe care îl fierb. Apoi îi torn peste făină și amestec bine cu o lingură. Când aluatul e căzut, adăugăm înăuntru drojdia, pe care o sfărâmăm cu degetele, puțin zahăr, apoi voi pune puțin lapte călduț și voi amesteca. Vom lăsa să crească încât să-și dubleze volumul”, a dezvăluit Jamila în cadrul videoclipului său postat pe YouTube.
Care este legătura între durere şi schimbarea vremii. Explicațiile doctorilor pentru junghiurile simțite atunci când se răcește afară
 
După ce aluatul opărit a crescut, Jamila începe prepararea propriu-zisă a aluatului principal. Ea dezvăluie și un truc extrem de important, astfel încât cozonacul să se mențină pufos pe mai multe zile. 
„Vom începe cu maiaua, care a crescut foarte bine, după care voi adăuga făină, gălbenușurile, zahărul, coaja și esența de lămâie, pasta de vanilie și voi adăuga și puțină smântână, lucru care ajută ca cozonacul să fie pufos mai multe zile. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Încep să frământ, iar între timp pun și laptele puțin câte puțin.
Apoi, adaug puțin câte puțin din unt și ulei, frământând continuu. La final, aluatul îl pun într-un bol, pe care îl acopăr și îl las să crească aproximativ o oră- o oră și jumătate.”, mai spune vestita bloggeriță culinară. 

Cum se prepară crema și la câte grade se coace cozonacul

Pentru a pregăti cremă, trebuie să începi prin a adăuga albușurile bătute spumă împreună cu zahărul. Apoi, adaugi nucă și cacao și poți să te joci cu diferite esențe pentru a obține aroma dorită. Aluatul se împarte apoi în patru părți egale, fiecare cozonac urmând să conțină două părți, având în vedere că va fi unul împletit. După ce întinzi fiecare parte pe blatul de lucru, adaugi câteva linguri de cremă, rahat și stafide, apoi rulezi. Repeti același proces cu cealaltă parte, înainte de a le împleti pe ambele. Cozonacii se ung cu ou și se introduc în cuptorul preîncălzit la 160 de grade, timp de aproximativ o oră.