MENIU

Ce se va întâmpla cu PD-L dacă Traian Băsescu pierde alegerile

Traian Băsescu

Mircea Geoană – preşedinte, Klaus Johannis – premier al unui guvern politic din care să facă parte PSD, PNL şi UDMR. E scenariul de groază pentru PD-L, dar unul destul de probabil, după cum arată primele calcule ale hârtiei după turul I al prezidenţialelor. Pentru pedelişti ar urma revenirea în opoziţie - fără un Traian Băsescu, care a anunţat că nu va reveni în partid - şi un congres la începutul anului viitor.

Înfrângerea posibilă a lui Traian Băsescu pe 6 decembrie aruncă PD-L într-o situaţie extrem de dificilă. Democrat-liberalii vor părăsi băncile puterii, pentru a se întoarce după numai un an, în cele ale opoziţiei. Iar de data aceasta, fără locomotiva electorală din ultimii ani, reprezentată de şeful statului.

Băsescu a declarat în urmă cu câteva luni că dacă nu va câştiga un nou mandat de preşedinte, se va retrage din politică: „După ce ţi-ai terminat mandatul rămâi fost preşedinte al României şi atât, nu mai eşti nimic în politică. Niciodată nu voi mai reveni într-un partid, mi se pare umilitor că acela care a primit mandatul de şef al statului român să intre în jocuri politice de genul “unde punem şef de organizaţie”. Ulterior, într-o emisiune la Pro TV, şeful statului a şi explicat ce vrea să facă dacă va pierde bătălia pentru Cotroceni: “Dacă mi-o termin acum, în decembrie, (activitatea de preşedinte, n.red.), marea mea dorinţă e să mai plec 1 an pe mare. Dacă mai stau 5 ani, o să rămân doar înţelept după două mandate. O să fiu prea în vârstă ca să mai plec pe mare”, a mărturisit Băsescu. Prezidenţiabilul PD-L şi-a reînnoit de altfel recent brevetul de pilot de navă.

Dacă Băsescu ştie ce va face, cu formaţiunea care-l susţine lucrurile par ceva  mai incerte. În urmă cu cinci ani, când Traian Băsescu a câştigat Cotroceniul, PD pe atunci, era cea de-a doua formaţiune ca pondere a Alianţei DA. Iar de atunci, democraţii deveniţi şi liberali prin înghiţirea facţiunii Stolojan din PNL au tot crescut – a strâns primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri - ajungând să fie partidul cu cei mai mulţi parlamentari în prezent.

E greu de crezut că perspectiva Opoziţiei, acolo unde s-ar putea trezi singur după 6 decembrie nu va afecta partidul. Iar pierderea alegerilor prezidenţiale ar putea afecta şi ierarhia PD-L. La începutul anului viitor e programat un congres unde se va pune la bătaie funcţia de preşedinte, deţinută în prezent de Emil Boc. Premierul interimar şi-ar putea păstra scaunul la partid, declara recent prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, însă nu e exclus să apară contracandidaţi.

Vasile Dâncu: PD-L nu e partid transparent, nu făce să transpară tensiuni interne

Sociologul Vasile Dâncu spune că este greu de prevăzut ce se va întâmpla cu PD-L. Asta pentru că democrat-liberalii sunt o formaţiune netransparentă, în care convulsiile interne nu au răzbătut mai deloc în public. “PD-L nu e un partid transparent, are o imagine de partid solid, care nu face să transpară tensiuni interne, fără certuri, fără o dezbatere interne, fără senzaţia de haos, aşa cum dau senzaţia alte partide. Este chiar cel mai puţin transparent partid dintre cele mari. Am senzaţia că este un partid cu o omogenitate destul de mare, are un grup parlamentar foarte puternic”, spune Dâncu.

În plus, fostul lider al Grupului de la Cluj crede că Emil Boc are şanse să rămână preşedintele formaţiunii. “Emil Boc cred că este destul de bine acceptat de ceilalţi pretendenţi posibili – Vasile Blaga – un bun organizator, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Ioan Oltean, Elena Udrea sau Cezar Preda. Cred că îl vor accepta pe Boc. Cred însă că va avea loc o bătălie pentru putere, dar nu cred că ea va fi violentă”, susţine Vasile Dâncu, care adaugă că dezertări din partid sunt inerente în cazul pierderii puterii.