MENIU

Calea Lactee a luat naştere înghiţind alte galaxii

Ca să crească mare, Calea Lactee a muşcat cu poftă din galaxiile vecine

Astronomii au noi dovezi că galaxia din care facem parte conţine bucăţi din multe galaxii dispărute de-a lungul timpului.

Rezultatele cercetării arată o dată în plus că galaxiile nu apar din nori gigantici de praf şi gaze, ci prin înghiţirea galaxiilor din jur. La această concluzie s-a ajuns în urma studierii aglomerărilor globulare, care sunt concentrări sferice de milioane de stele, ce orbitează în centrul galaxiilor. Multă vreme, astronomii au crezut că acestea s-au format din concentrarea de nori şi gaze, petrecută în epocile timpurii ale Căii Lactee.

Două cercetări publicate însă de revista Nature ţin să dovedească contrariul. În prima dintre acestea, o echipă sud-coreeană a măsurat conţinutul de calciu din 37 dintre cele 158 de aglomerări globulare care sunt cunoscute în Calea Lactee. Aproape jumătate dintre acestea conţin cantităţi importante de calciu, lucru care arată că aglomerările s-au format din resturi de supernove, explozii ale unor stele gigant, care produceau calciu în interiorul lor.

O altă cercetare s-a concentrat asupra unei singure aglomerări globulare, denumite Terzan 5. Aflată deasupra centrului Căii Lactee, această aglomerare conţine un număr mare de pulsari, stele mici şi dense rezultate din supernove. Analizele chimice au indicat că materialul rezultat în urma acestor explozii nu s-a îndepărat de aglomerarea globulară, ci a rămas în preajmă pentru a da naştere unor noi stele.

O serie de mistere astronomice au fost rezolvate odată cu aceste două studii, spune David Weinberg de la Ohio State University: \"S-a crezut multă vreme că una dintre aglomerările din Calea Lactee, Omega Centauri, era o anomalie deoarece fusese la un moment dat propria sa galaxie. Se pare însă că anormalul devine noul normal\".

Mai multe articole despre:
astronomie galaxie stele supernove