MENIU

66 de deputaţi vor fi cazaţi în hoteluri de patru stele din Bucureşti, chiar dacă au proprietăţi şi apartamente

Foto: gândul.info
Chiar dacă în declaraţia de avere unii parlamentari au proprietăţi, totuşi cer bani de chirie de la stat

Din totalul de 334 deputaţi, 66 vor fi cazaţi în Capitală, potrivit unei statistici a Camerei Deputaţilor. Din cei 66 de deputaţi care au solicitat cazare de la Parlament, o serie de demnitari ca Eugen Bădălan, de la PDL, Valeriu Zgonea, de la PSD, şi Eugen Nicolaescu, de la PNL, deţin în proprietate un apartament în Bucureşti.

Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a declarat că pentru cei 66 de deputaţi se poate asigura cazarea la trei hoteluri de lux din Bucureşti.

Potrivit unei statistici pusă la dispoziţie de Camera Deputaţilor, dintre cei 66 de deputaţi care au cerut până în acest moment cazare, doar trei figurează cu câte o proprietate în Bucureşti.

Astfel, generalul Eugen Bădălan, deputat PD-L de Brăila, fostul şef al Statului Major, a depus cerere de cazare, deşi în declaraţia sa de avere figurează că deţine, din 1999, un apartament în Bucureşti.

El mai are în proprietate, prin soţia sa, un apartament în Brăila şi o casă de vacanţă în Buşteni, trecută doar pe numele său.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deputat de Dolj, deţine un apartament în Bucureşti, cumpărat prin credit în 2002, dar a depus şi el cerere de cazare.

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, figurează şi el în declaraţia de avere cu un apartament în sectorul şase din 1981, dar la capitolul proprietar este indicată Omet Elena.

Deputatul PNL de Ialomiţa Cristina Pocora va sta şi ea la hotel, însă pe declaraţia sa de avere figurează achiziţionarea unui teren în Bucureşti şi contractarea unui credit ipotecar pe care l-a luat în vederea construirii unei case.

Şi alţi parlamentari deţin proprietăţi în jurul Capitalei, dar au ales varianta hotelului, ei fiind perfect acoperiţi de lege, care spune că alesul poate cere cazare dacă nu are domiciliul în Bucureşti.

Printre aceştia se află Florian Anghel, deputat PD-L de Prahova, fost lider al PC, care se laudă cu trei case, două în Câmpina şi una în Voluntari, un apartament şi o casă de vacanţă, ambele în Năvodari.

Antochi Gheorghe, deputat PSD de Bacău, are şi el o casă în Voluntari. Mircea Marin, deputat PD-L de Ilfov, are un apartament şi o casă în Pantelimon.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Camera Deputaţilor, cereri pentru a fi cazaţi în capitală au fost primite din partea a 32 de deputaţi PSD+PC, 14 PD-L, 11 PNL, 3 UDMR, 6 de la minorităţi altele decât cea maghiară.

Printre deputaţii PSD+PC care au cerut cazare se numără Nicolae Bănicioiu, Dumitru Boabeş, Ion Călin, Bogdan Ciucă, Florin Iordache, Claudiu Manda, Adrian Mocanu, Iuliu Nosa, Marian Săniuţă, Ion Stan, Anghel Stanciu, Valeriu Zgonea, Filip Georgescu.

Dintre democrat-liberali, vor sta în capitală Florin Anghel, Eugen Bădălan, Mircea Toader, William Brânză, Alin Trăsculescu. Liberalii Teodor Atanasiu, Eugen Nicolăescu, Marin Almăjanu, Cristian Buican, Cristina Pocora primesc cazare în Bucureşti, la fel ca şi udemeriştii Erdei Doloczki Istvan, Kelemen Attila-Bela-Ladislau, Seres Denes şi ca cei din grupul minorităţilor naţionale - Amet Aledin, Ovidiu Ganţ, Ibram Iusein, Nicolae Mircovici.

În statutul senatorilor şi deputaţilor, la articolul 40, privind cheltuielile de cazare, se precizează că deputaţilor şi senatorilor, care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti, li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acorda, pe noapte, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator.

Camera Deputaţilor a negociat cu cele trei hoteluri un tarif de 268 RON/noapte, la care se adaugă TVA şi taxa hotelieră.

Mai multe articole despre:
capitală deputaţi hoteluri cazare