MENIU

Misterul unei lumi tăcute! Ce se întâmplă pe timpul nopţii în aceşti munţi

În munții Sierra Nevada, SUA, pietrele se mișcă singure, în cursul nopții. Nimeni nu a putut să le vadă mișcându-se și totuși, ele se mișcă.

În anul 1955, geologul Stanley scria în Buletinul Societății Americane de Geologie că, fenomenul este determinat de efectul mecanic al gheții și al vântului. Ceea ce l-a intrigat pe Stanley a fost faptul că ele se mișcă toate o dată și numai noaptea, scrie Efemeride.ro.

Stanley considera că vântul este acela care propulsează pietrele și le face să înainteze. Ipoteza lui Stanley a stat în picioare, până la un punct. Cât de puternic trebuie să fie un vânt ca să poată să deplaseze o piatră de peste 250 de kilograme?

În anul 1969, geologi din California s-au deplasat în zonă, unde au ales 25 de pietre, unele cu o greutate de peste 450 de kilograme, le-au marcat zona în care se aflau cu țăruși metalici. Studierea acestor pietre a durat șapte ani. La intervale de timp, geologii reveneau în zonă, unde constatau că pietrele s-au mișcat.

În șapte ani, pietrele s-au deplasat pe o distanță de 262 de metri. Toate pietrele s-au mișcat în aceeași direcție, de la nord la est. Pe urmele lăsate de pietre, geologii au observat existența unor forme de nisip, grohotiș. Un fenomen similar s-a petrecut în Noua Scoției, în anul 1872. Evenimentul a fost descris în documentele vremii. Pietrele dintr-un lac se deplasau din apă, înspre uscat.

Acest fenomen se producea ziua și a putut fi urmărit de mai multe persoane. Pietrele aveau înălțime de peste un metru și un diametru de 2,5 metri. Șapte ani mai târziu, același fenomen a fost întâlnit în alte lacuri din Canada. Un alt loc plin de mister este Bahrein, o țară situată într-un arhipelag din Golful Persic. În plin deșert, de peste 400 de ani, există un copac numit Arborele vieții. În acest deșert nu crește nici o formă de vegetație, cu excepția acestui copac.

Existența sa în acest deșert a rămas o mare enigmă și pentru biologi. De unde ia acest arbore sursa de apă? Sunt rădăcinile lui atât de adânci, încât ajung la surse de apă necunoscute? Dacă adunăm toată apa dulce de pe glob, aceasta va acoperi o zonă de 1400 de kilometri pătați. E mult, e puțin, vă rămâne să judecați, dumneavoastră.

Mai multe articole despre:
SUA pietre munţi sierra nevada