MENIU

Eclipsa de soare. Milioane de oameni din întreaga Europă au urmărit fenomenul

Eclipsa de soare
Eclipsa de soare
Eclipsa de soare
Eclipsa de Soare care cauzează cele mai mari probleme astronomilor
Eclipsa de Soare care cauzează cele mai mari probleme astronomilor
<p>Eclipsa de soare. Milioane de oameni din &icirc;ntreaga Europă au urmărit fenomenul</p>
<p>Eclipsa de soare. Milioane de oameni din &icirc;ntreaga Europă au urmărit fenomenul</p>
<p>Eclipsa de soare. Milioane de oameni din &icirc;ntreaga Europă au urmărit fenomenul</p>
<p>Eclipsa de soare. Milioane de oameni din &icirc;ntreaga Europă au urmărit fenomenul</p>

ECLIPSA DE SOARE ROMÂNIA. Eclipsa de soare s-a văzut, ca o eclipsă parţială, şi în România. În Bucureşti, spre exemplu, eclipsa a început la 10.48, iar maximul a fost atins la 11.55.

ECLIPSA DE SOARE ROMÂNIA UPDATE: Condiţiile au fost neprielnice pentru observaţii în Bucureşti, unde cerul a fost acoperit de nori.

ECLIPSA DE SOARE. Vezi ACUM LIVE cele mai spectaculoase imagini

ECLIPSA DE SOARE ROMÂNIA. Ziua de vineri, 20 martie, este una rară: românii se vor bucura de spectacolul unei eclipse de soare fie ea şi parţială. Medicii vă recomandă să nu vă uitaţi direct spre soare fără ochelari speciali, pentru că riscaţi leziuni grave, ce pot duce la pierderea vederii.

Aici, pe Realitatea.net, aflaţi orele exacte la care începe eclipsa în oraşul dumneavoastră şi ora la care va atinge maximul.

Din România se va observa ca o eclipsă parțială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est și 55% în nord-vest.

La Bucureşti, maximul eclipsei va fi atins la ora 11:55.

Iată o listă cu orele la care va fi vizibilă eclipsa.

Sursa informaţiilor: astro-urseanu.ro

Sursa informaţiilor: astro-urseanu.ro

Eclipsa de soare: avertisment de la Dr. Monica Pop

Medicul oftalmolog Monica Pop avertizează populaţia să nu privească direct spre soare fără mijloace de protecţie.

"Pericolul este foarte mare, în măsura în care după câteva secunde de privit direct pot apărea leziuni (arsuri) retiniene grave, ce pot duce la scăderea definitivă a vederii. Niciun fel de lentile, ochelari de soare, sticle colorate sau afumate, DVD-uri, măști de protecție pentru sudură etc nu conferă protecție corespunzătoare ochilor", spune Monica Pop într-un comunicat.

"Niciun fel de alte metode (cioburi, sticlă afumată, radiografii, ochelari de soare indiferent ce scrie pe ei) nu protejează și privirea prin ele este la fel de periculoasă ca și cu ochiul liber".

Eclipsa de soare: cum se produce

Eclipsele solare totale se produc atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt perfect aliniate astfel încât Luna acoperă perfect Soarele pe cer. La 20 martie, umbra Lunii va străbate nordul Atlanticului și va "atinge" Pământul în Insulele Feroe și Arhipelagul Svalbard. Apogeul eclipsei va avea loc la ora 09:45:38 GMT, într-o locație aflată puțin la nord de Insulele Feroe și va dura timp de aproape 3 minute. Din restul emisferei nordice, inclusiv din România, fenomenul va fi vizibil ca o eclipsă parțială.

Eclipsa de soare: efecte asupra Europei

Eclipsa de Soare care va fi vizibilă vineri în Europa va afecta rețeaua de transmitere a energiei electrice, oprind timp de câteva minute, în cvasitotalitate, producția de energie electrică din energie solară prin intermediul panourilor fotovolatice, obligându-i pe administratorii rețelelor electrice să ia o serie de măsuri inedite, conform unui material publicat marți de AFP şi citat de Agerpres.

Dacă dimineața zilei de 20 martie este una însorită, producția europeană de energie energie electrică din energia solară ar putea scădea cu 34.000 de megawați, adică echivalentul a 80 de unități de producție la nivel mondial.

"Riscurile producerii unui incident nu pot fi complet excluse", a prevenit recent grupul european al administratorilor de rețele electrice și de gaz, Entso-e. Parcul european de panouri solare este în prezent de 100 de ori mai extins decât era la precedenta eclipsă totală de Soare, produsă în 1999.

Căderea bruscă a producției de energie electrică din energie solară în contextul eclipsei ar putea reprezenta o problemă în contextul în care securitatea rețelelor electrice se bazează pe echilibrul permanent dintre producția și consumul de electricitate, conform lui Jean-Paul Roubin, directorul Centrului Național francez de Exploatare a Sistemului Electric. El a precizat că scăderea producției de energie electrică va fi foarte rapidă și de "patru până la șase ori mai mare" decât scăderile de producție înregistrate în mod normal atunci când Soarele apune.

Germania, țară care dispune de un parc fotovoltaic cu capacitatea de 40.000 MW și unde energia electrică de origine solară a reprezentat 18% din consumul total de energie în anul 2014, va fi țara cea mai afectată de această eclipsă.

Dacă cerul va fi senin la ora 09:30 (08:30 GMT) se poate înregistra o scădere de 75% a capacității de producție în prima fază a eclipsei care va străbate Europa din Portugalia spre Finlanda între orele 09:00 și 12:00.

În afară de Germania, Italia (20.000 MW) și în mai mică măsură Spania (6.700 MW) și Franța (5.300 MW) dispun de importante parcuri fotovoltaice.



Pentru a micșora efectele eclipsei administratorii europeni ai rețelelor electrice au pus la punct o procedură specială pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone. Ei au crescut rezerva cotidiană de producție, ce este folosită de obicei pentru ajustări punctuale ale fluxului de energie aflat în rețele. În Franța, spre exemplu, această rezervă va crește de la 1.000 de MW la 1.700 de MW. De asemenea, tot în Franța a fost luată și măsura pregătirii de mijloace suplimentare de producție în cazul în care va fi necesar — cum ar fi hidrocentralele care au avantajul că pot fi pornite relativ rapid. În cazul Germaniei povara va cădea pe termocentrale.

Lista capacităților de producție suplimentară va fi împărțită între toți administratorii de rețele electrice din cadrul Entso-e.

Eclipsa de soare: când au mai avut loc în România

Următoarea eclipsă parțială de Soare vizibilă din România se va produce peste cinci ani, la 21 iunie 2020, scrie Agerpres.

Alte eclipse de Soare, de dată mai recentă au avut loc la 4 ianuarie 2011 și la 29 martie 2006. Durata acesteia din urmă a fost de două ore și 25 de minute pentru București. Acoperirea maximă a Soarelui a fost de 80% în sud-estul țării și de 65% în vestul României.

Cea mai spectaculoasă eclipsă totală de Soare, vizibilă din România, numită și "eclipsa secolului XX", s-a produs la 11 august 1999 și a fost una dintre cele mai scurte din istorie. Soarele a fost acoperit de lună timp de două minute și 23 de secunde. România a fost punctul de maximă vizibilitate a eclipsei în Europa. Bucureștiul a fost singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate și s-a aflat în zona de maximum la ora 14:07.

Eclipsa de Soare din 1999 a fost vizibilă în Europa pe o diagonală lată de aproape 100 kilometri, ce a pornit din nord-vestul continentului până în sud-estul acestuia, traversând Anglia, Franța, Germania, Ungaria, țările din fosta Iugoslavie, România, Bulgaria și Turcia.

O altă eclipsă totală de Soare vizibilă din țara noastră a avut loc la 15 februarie 1961. Durata acesteia a fost de două minute și 30 de secunde și a traversat România la sud de Drobeta Turnu-Severin, Pitești, Târgoviște, Ploiești, Brăila, linia centrală situându-se tangentă la granița sudică a țării.

În Capitală, a început la ora 8:43 și a ajuns în faza maximă la 9:54.

Atunci, fâșia de umbră ce traversase țara a fost mai scurtă, pe direcția Zimnicea-București-Constanța, dar nu a putut fi bine observată nici de populație și nici măcar de astronomii profesioniști, din cauza norilor.