MENIU

Prima demisie din Guvernul Dăncilă: "Plecarea mea, irevocabilă"

Nicolae Burnete, ministrul Cercetării și Inovării, a demisionat din funcție. Anunțul a fost făcut vineri, printr-un comunicat în care, însă, nu a explicat motivele care au dus la această decizie.

”Ministrul Cercetării și Inovării, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în această dimineață mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă și cel puțin la acest moment, nu va face subiectul unei conferințe de presă”, a precizat Burnete, într-un comunicat.

Ministrul Burnete, scos de la naftalină

La bilanțul de șase luni, Ministrul Cercetãrii şi Inovării, Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a anunțat ce urmează să facă și a vorbit mai puțin despre realizările din mandatul său puțin cunoscut publicului larg.

Burnete a afirmat că şi-ar dori lansarea a 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35-40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă.

"Suntem în Anul Centenarului şi, personal, mi-aş dori să lansăm 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 - 40 de ani şi încă 100 pentru cei mai cu experienţă. În acest moment aşteptăm cu toţii rectificarea bugetară să vedem unde suntem, pentru că dorinţa noastră este să dăm acum drumul la alte competiţii care să se deruleze pe ani de zile. Îmi doresc ca ele să se deruleze undeva la 4 - 5 ani. Îmi doresc ca, după etape individuale de doi - de trei ani, ele să fie reevaluate şi să se decidă dacă se continuă sau nu. Dar atunci cercetătorii ar şti ce să facă", a declarat Burnete, într-o conferinţă de presă cu prilejul prezentării bilanţului activităţii din primul semestru al anului 2018.

Ministrul Burnete a mai spus că, pentru perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, "pe zona de cercetare sunt prevăzute 11 evenimente", amintind, între altele, reuniunea Consiliului Competitivitate şi Creştere (COMPET) pe 3 aprilie 2019.

Referindu-se la bugetul alocat MCI, de 1,63 miliarde de lei, Nicolae Burnete a calificat suma drept "prea mică".

"Noi am spus că avem bugetul cercetării pe minister de 1,63 miliarde, dar aş vrea să reţinem că se alocă bani pe zona de cercetare şi pe Ministerul Educaţiei, sunt bani alocaţi în cercetare şi pe zona Ministerului Apărării, sunt şi pe zona de Energie, sunt şi pe zona de Agricultură. Plus, să nu uităm că trebuie să îşi aducă contribuţia şi institutele private la acest buget. Dar suma este acum prea mică", a spus ministrul, care a precizat că, în ceea ce priveşte rectificarea bugetară, a avut două întâlniri la Ministerul Finanţelor.

Burnete s-a făcut remarcat prin vizitele de lucru la diverse institute de cercetare. La bilanț, ministrul Cercetării a mai amintit că au fost lansate noi competiţii cu bugete care diferă, pornind de la 5 şi 12 milioane de euro, până la 55 milioane de euro, precum proiectele de mobilitate pentru tinerii cercetători, investiţii în INCD-uri, proiecte de cooperare europeană şi internaţională România - China sau de dezvoltare instituţională, proiecte de tip CLOUD şi de infrastructuri mari de date, proiecte pentru infrastructuri de cercetare pentru instituţii publice de CD/universităţi, proiecte pentru clustere de inovare ori pentru dezvoltarea RoEduNet, a precizat el. 

Cum arată, pe scurt, CV-ul fostului ministru

Nicolae Burnete s-a născut în 4 iunie 1960 la Roşia de Secaş, judeţul Alba, şi a absolvit în 1985 Institutul Politehnic Cluj-Napoca, specializarea Mecanică Agricolă, ca şef de promoţie, iar din anul 2001 este profesor universitar la UTCN. În perioada 2004 – 2012 a fost decan al Facultăţii de Mecanică al universităţii clujene, iar în perioada 2012 – 2013 a deţinut funcţia de director general adjunct în Ministerul Educaţiei Naţionale. Din 2013 a ocupat funcţia de director al Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi al Facultăţii de Mecanică din cadrul UTCN, fiind, totodată, din 2016, şi preşedinte al Senatului universităţii.

A urmat diverse stagii de specializare şi documentare în Franţa şi Germania. Are 16 lucrări didactice, 160 lucrări ştiinţifice elaborate şi 143 publicate, 49 contracte de cercetare tehnico-ştiinţifică (director sau membru în colectiv).

În anul 2012, Burnete a făcut parte din Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei care a analizat un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta.

Mai multe articole despre:
demisie burnete