MENIU

Părinți, acesta e secretul! Elevul va avea rezultate excelente la școală. E foarte simplu

Psihologii finlandezi au descoperit care este secretul pentru ca elevii să aibă rezultate mai bune la școală. Descoperirea ne-ar putea ajuta să organizăm mai bine sistemul educațional și să-i pregătească mai bine pe tineri pentru provocările vieții. Sună la fel ca o propagandă politică, dar studiul realizat de experții Academiei din Finlanda ar putea ajuta mult profesorii și părinții din întreaga lume să-și educe copiii într-o formă care să le îmbunătățească abilitățile și cunoașterea.

Educația reprezintă o problemă aproape peste tot în lume, nu doar în România. O educație care începe bine în copilărie se poate pierde pe parcurs din cauza modului în care ne însușim cunoștințele când suntem tineri și a atitudinii pe care o avem în fața eșecurilor.

Studiul finlandezilor a avut ca eșantion 2.000 de elevi din Helsinki. Evoluția și rezultatele lor au fost evaluate de când aveau 12 ani și până au împlinit 16 ani. În Finlanda, asta înseamnă de prin clasa a șasea până într-a noua.

Profesoara Katariina Salmela-Aro spune că secretul obținerii rezultatelor mai bune la școală constă în mulțumirea de sine a elevilor și în recompensele pe care le primesc atunci când își ating niște obiective.

De asemenea, aceste obiective trebuie să și le stabilească chiar ei și nu trebuie să fie descurajați atunci când nu le ating sau când au parte de un eșec.

Ce se întâmplă cu notele primite de elevi la școală?

Notele nu sunt singura formă de recompensă, iar unele slabe trebuie, de fapt, să-i ambiționeze pe elevi să devină mai buni, nu să se plafoneze. Elevii trebuie stimulați să își dorească să fie mai buni în ceea ce fac, nu să se plafoneze la nivelul notei de 5 și să se mulțumească doar cu faptul că sunt puțin peste nivelul celor mai slabi colegi. Dacă se plafonează, înseamnă că nu au stimă de sine.

„Elementul cheie al stimei de sine este perseverența în fața dificultăților și a eșecurilor. Esențialul în această idee este că acești factori împreună sunt cheia succesului și a bunăstării", a explicat profesoara care a condus acest studiu.

„Tinerii ar trebui să vadă sensul muncii școlare de zi cu zi ca parte a vieții într-un context mai larg și să stabilească obiective realizabile pentru ei înșiși. De asemenea, școala trebuie să fie un loc unde este în regulă dacă elevii eșuează, dar să-i învețe din eșecuri. Nu trebuie să fii descurajat de ele, ci trebuie să-ți extragi forța și energia din ele."

Prin urmare, secretul performanțelor ulterioare nu constă doar în modul în care te educă școala, ci și în atitudinea pe care o ai tu, ca elev sau student, față de ea. Odată ce înțelegi scopul acesteia, ești capabil să-ți propui obiective realizabile și să-ți dezvolți personalitatea.

Mai multe articole despre:
şcoală educaţie rezultate