MENIU

Vaccinul AstraZeneca, probleme și în Grecia. Decizie radicală luată în ultimul moment de autoritățile elene

Foto arhivă Profimedia

Grecia va limita folosirea vaccinului AstraZeneca la persoanele de peste 30 de ani după apariția unor rare cazuri de cheaguri de sânge.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat săptămâna aceasta că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar foarte rar. Oficialii EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva COVID-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

”Comisia Națională de Vaccinare, după ce a evaluat toate datele, recomandă continuarea programului de vaccinare cu toate vaccinurile disponibile, inclusiv cu vaccinul AstraZeneca, la persoanele de 30 de ani și de peste 30 de ani”, a spus Comisia într-un comunicat.

Riscul unei boli grave sau de deces din cauza Covid depășește ”copleșitor” riscul unui posibil cheag de sânge după vaccinare, mai ales la persoanele de peste 30 de ani, a mai spus Comisia.

Grecia a înregistrat 288.230 de cazuri Covid, iar bilanțul deceselor a ajuns la 8.680. A administrat 378.997 de doze ale vaccinului AstraZeneca până acum și a comandat alte 1,35 de milioane de doze.

De asemenea a incoculat peste 2 milioane de oameni cu Pfizer și Moderna.

Programele de vaccinare s-au deruat cu poticneli în Europa și în alte părți în ultima lună, deoarece s-a constatat că foarte puțini tineri beneficiari ai vaccinării cu AstraZeneca au suferit cheaguri de sânge extrem de neobișnuite, ceea ce a determinat unele țări să-și suspende utilizarea ca măsură de precauție sau să o limiteze la unele persoane în funcție de vârstă. Germania a fost prima țară europeană care a recomandat ca persoanele sub 60 de ani care au avut o primă injecție cu AstraZeneca să primească un produs diferit la a doua doză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat vineri că nu poate, în lipsa unor „date adecvate”, să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze, aşa cum doresc să facă unele țări.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca va continua în România pentru toate grupele de vârstă, a anunțat joi președintele Comitetului Național de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță, care a susținut că, așa cum a arătat și Agenția Europeană pentru Medicamente, beneficiile vaccinării depășesc riscurile. El a spus că aceia care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca, iar cei la care au apărut tromboze după prima doză continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.

Gheorghiţă le recomandă celor care au fost imunizaţi cu prima doză de AstraZeneca să facă şi rapelul dacă nu au suferit un eveniment trombotic sau şoc anafilactic.
 
„Noi nu avem reacţii, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (...) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie şi Europa şi au fost raportate şi analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.
 
Cred că este important, de asemenea, să înţelegem că frecvenţa evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăseşte în populaţia generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulaţie venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvenţă uşor mai crescută faţă de ceea ce se regăseşte în populaţia generală şi oamenii, de fapt, trebuie să fie informaţi de acele semne de alarmă”, a explicat medicul.
 
Gheorghiţă a spus, de asemenea, că sunt puţine persoane în România care au fost vaccinate şi cu doza de rapel, urmând ca majoritatea acestor doze să fie administrate începând cu 14 aprilie.
 
„Sunt foarte puţine persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză. În acest interval, între 4 şi 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România.
Mai multe articole despre:
vaccin astra zeneca grecia