MENIU

ANPC, anunț pentru români, în prag de Paște. Cum trebuie să arate ouăle proaspete și de unde să nu cumpărăm carnea

Perioada dinaintea sărbătorii pascale este un moment intens pentru activitățile comerciale, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este vigilentă în a asigura respectarea normelor și a standardelor în comerțul de produse specifice acestei perioade.

ANPC desfășoară acțiuni de control în perioada premergătoare sărbătorii pascale

Echipele de comisari ai ANPC desfășoară acțiuni de consiliere, prevenire și control pe întreg teritoriul țării, cu accent pe modul de comercializare a produselor alimentare și non-alimentare asociate sărbătorii pascale.

Printre produsele verificate se numără alimentele specifice acestui sezon, precum produsele de post, peștele și preparatele din pește, carnea de miel și preparatele din carne, cozonacul, produsele de patiserie, ciocolata, produsele pe bază de cacao și grăsimi vegetale, vopsea de ouă, vinul și băuturile alcoolice.

Sfaturi pentru români din partea ANPC

Pentru a asigura calitatea și siguranța produselor comercializate, ANPC recomandă consumatorilor următoarele măsuri:

Comercializarea cărnii și a produselor din carne: Se recomandă achiziționarea cărnii și a produselor din carne numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate, precum măcelăriile sau magazinele alimentare. De asemenea, este important să se verifice aspectul și proprietățile organoleptice ale produselor pentru a evita achiziționarea unor produse alterate sau nesigure.

Comercializarea ouălor: Cumpărarea ouălor ar trebui să se facă doar din locuri special amenajate și autorizate, pentru a evita riscul de a cumpăra produse neconforme sau de calitate îndoielnică.

„Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine;
-  La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semi globulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;
-  În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind:
- categoria de calitate (A);
- categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate)
· XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
· L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
· M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
· S – mic: greutate mai mică de 53 g;
- o indicație a metodei de creștere a găinilor;
- o explicație a semnificației codului producătorului;
- data de valabilitate minimă.”, a transmis directorul general ANPC, Paul Anghel.

Comercializarea vopselei de ouă: Vopseaua de ouă ar trebui achiziționată numai din locuri autorizate, iar consumatorii ar trebui să citească cu atenție eticheta produsului pentru a verifica informațiile esențiale.

Comercializarea produselor de patiserie: Produsele de patiserie ar trebui cumpărate doar din locuri autorizate, iar consumatorii ar trebui să verifice eticheta produsului pentru a fi siguri că respectă standardele de calitate și siguranță.

Comercializarea ciocolatei și a produselor din ciocolată: La achiziționarea ciocolatei și a produselor din ciocolată, este important să se verifice eticheta produsului pentru a asigura conformitatea cu standardele de calitate și siguranță.

Comercializarea vinurilor și a băuturilor alcoolice: Consumatorii ar trebui să verifice eticheta produsului pentru a se asigura că acesta respectă toate reglementările în vigoare și că nu prezintă abateri sau informații care ar putea induce în eroare.

ANPC își desfășoară acțiunile de control cu scopul de a proteja drepturile consumatorilor și de a asigura respectarea standardelor și reglementărilor în domeniul comerțului. Prin aplicarea acestor recomandări, consumatorii pot contribui la asigurarea unei sărbători pascale în siguranță și plăcută pentru toți.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
anunt anpc sfaturi anpc produse de paste