MENIU

Război în Ucraina, ziua 796. Bilanțul atacului rusesc asupra orașului Odesa, în creștere! 4 morți și 28 de răniți - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO. Ucraina a intrat în ziua 796 a războiului.

UPDATE 00.00 -  Bilanțul atacului rusesc asupra orașului Odesa, în creștere - 4 morți și 28 de răniți

Un atac cu rachete lansat luni de ruși a lovit o unitate de învățământ din Odesa, port ucrainean la Marea Neagră, ucigând cel puțin patru persoane și rănind alte 28, potrivit informațiilor actualizate transmite pe Telegram de guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

Patru dintre răniți sunt în stare gravă, a precizat Kiper, menționând de asemenea că printre răniți se numără și doi copii și o femeie însărcinată.

UPDATE 23.00 -  Un fost membru al armatei germane a recunoscut luni, în prima zi a procesului său, că a spionat pentru Rusia, justificându-şi acţiunile prin dorinţa de a evita o escaladare a războiului din Ucraina.

UPDATE 22.00 - „Economie de război” - Franţa ordonă companiilor industriale să sporească producţia de rachete antiaeriane Aster

Ministerul francez al Forţelor Armate a ordonat companiilor industriale ce participă la fabricarea de rachete antiaeriene şi antibalistice Aster să acorde prioritate în producţia lor pentru aceste comenzi în raport cu altele, a anunţat luni ministrul apărării Sebastien Lecornu.

Rachetele Aster 15 şi 30 sunt produse de multinaţionala MBDA cu sediul la Paris, cooperare între Paris şi Roma. Cele două ţări au furnizat un număr neprecizat de astfel de rachete ucrainenilor pentru apărarea loc antiaeriană, dar Ucraina le cere mai multe asemenea rachete pentru a se apăra.

UPDATE 20.OO - Un atac rusesc cu rachetă asupra orașului port Odesa a ucis două persoane 

Un atac cu rachetă lansat luni de Rusia asupra orașului ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, a ucis doi oameni, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul a precizat că alte opt persoane au fost rănite în urma atacului, inclusiv un băiat de 12 ani.

UPDATE 18.00 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a invitat luni pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste la summitul Alianţei care va avea loc în iulie la Washington, dar a avertizat că nu se aşteaptă în stadiul actual la un acord între statele membre care să permită adresarea unei invitaţii de aderare Ucrainei.

UPDATE 15:20 - Jens Stoltenberg, vizită-surpriză la Kiev

Liderul NATO, Jens Stoltenberg, le-a spus luni ucrainenilor că membrii Alianței nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar din ultimele luni, dar a adăugat că fluxul de arme și muniții va crește de acum înainte.
 
"Voi fi foarte sincer, nu am livrat ce am promis. Lucrurile se vor schimba de acum înainte", a spus Jens Stoltenberg. 

UPDATE 12.30 Ucraina spune că a recucerit o insulă de la gura de vărsare a râului Nipru 

Potrivit comandantului șef, trupele ruse continuă să încerce să alunge forțele ucrainene din Krynky, pe malul stâng al regiunii Herson, scrie RBC.

„Inamicul nu are succes în niciuna dintre direcții. Mai mult, în sectorul Herson, unitățile noastre au reușit să avanseze în zona Veletenske și să stabilească controlul asupra insulei Nestryha“, a spus Syrskyi.

 

UPDATE 9:20 Trupele ruse înaintează încet, dar sigur, în teritoriile ucrainene

Progresele recente ale Rusiei la nord-vest de Avdiivka au determinat forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice limitate de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka, deși aceste retrageri nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

„Este puțin probabil ca forțele rusești să realizeze un avans mai profund și semnificativ din punct de vedere operațional în zonă pe termen scurt.

 

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat comunității internaționale un nou apel să se grăbească și să ofere mai multe sisteme de apărare antiaeriană, să înceapă discuții oficiale pentru ca țara sa să intre în Uniunea Europeană și să invite Ucraina să adere la NATO, relatează Reuters.

„Încă așteptăm livrările promise Ucrainei”, a spus el în discursul său video de duminică. „Ne așteptăm la acele cantități și anvergură care pot schimba situația de pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei”.

El a spus că tocmai a vorbit cu liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și a mulțumit Congresului pentru adoptarea pachetului de asistență, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toți partenerii pentru a atinge o viteză a livrărilor care să permită Ucrainei să-și mențină pozițiile și să distrugă planurile de război ale Rusiei.

El a adăugat: „În conversația mea cu domnul Jeffries, am subliniat că sistemele Patriot sunt necesare și cât mai repede posibil”.