MENIU

Ruşii sparg zidul tăcerii și se întorc la BBC World Service, Vocea Americii şi Radio Europa Liberă

Ruşii străpung zidul tăcerii

Ruşii se întorc la BBC World Service, Vocea Americii şi Radio Europa Liberă pentru a străpunge blocajul informaţional, după ce guvernul de la Moscova a închis şi ultimele portaluri independente din Rusia şi a introdus pedepse cu închisoarea pentru difuzarea „ştirilor false”.

Vocea Americii (VOA) a fost creat în 1942 pentru a combate propaganda germană, în timp ce Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) a fost creat pentru a combate propaganda sovietică în timpul Războiului Rece.

Acestea sunt produse de Agenţia Statelor Unite pentru Media Globală şi au o audienţă săptămânală de circa 400 de milioane de oameni din întreaga lume, cu programe difuzate în 62 de limbi.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina VOA şi RFE/RL au înregistrat nivele record de trafic: peste un miliard de vizualizări ale conţinutului video în limba rusă, potrivit rapoartelor independente de analiză a traficului.  

Printre programele cu sute şi zeci de milioane de accesări de platforme digitale sunt canalele „Current Time” (peste 240 de milioane de vizualizări) şi Russian Service (aproape 17 milioane de vizualizări).

Aceste canale au scopul să prevină răspândirea dezinformării despre războiul declanşat de Rusia şi în alte părţi ale lumii. De pildă, VOA are o audienţă uriaşă în China, unde media de stat preia dezinformări ale Kremlinului, dar, precum şi alte servicii similare de ştiri, are audienţe mari şi în Africa, America Latină şi Orientul Mijlociu.  

În condiţiile în care Vladimir Putin a aprobat folosirea de voluntari din Orientul Mijlociu, în special Siria, este importantă informarea corectă despre evenimentele din Ucraina.  

Programele în limba arabă finanţate de U.S. Agency for Global Media ajung la peste 30 de milioane de oameni din Orientul Mijlociu, inclusiv 2,5 milioane în Siria.  

Aceste canale au un real impact, arătând că societatea civilă din Rusia este vie şi nu a fost redusă la tăcere - imaginile cu arestări la proteste, cu soldaţii care nu cred în misiunea lor, cetăţenii care au plecat din Rusia şi jurnaliştii care au spus nu războiului la televiziune au făcut diferenţa, relatează adevarul.ro