MENIU

Turcia dă o lovitură planurilor lui Klaus Iohannis de a fi șeful NATO. Ce anunț a venit de la Ankara?

Klaus Iohannis și-a anunțat oficial candidatura la șefia NATO/ Foto: Inquam Photos

Turcia dă o lovitură planurilor președintelui Klaus Iohannis de a deveni noul secretar general NATO. Luni, Ankara a anunțat că îl sprijină pentru acest post pe premierul olandez Mark Rutte, considerat favorit.

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând diplomaţi de la NATO, potrivit Reuters.

Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg, scrie Agerpres.

Membri precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Rutte, menţionează Reuters.

Potrivit AFP, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Cu acest prilej, Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

\"I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată\", a declarat în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, în prezenţa de Rutte.

Erdogan a mai spus că este \"imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor\". 

Are sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Opinia tranșantă a lui Traian Băsescu

Mai multe articole despre:
turcai nato susține rutte iohannis