MENIU

România, dată ca exemplu de secretarul general al NATO privind înființarea centrului de comandă

<p>NATO: Alianţa este alături de Danemarca, &icirc;mpotriva terorismului</p>

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat ca exemplu, joi, în cadrul unei conferințe de presă, România pentru iniţiativa de a înfiinţa Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, unul dintre cele două centre de comandă-control ale NATO care vor fi constituite pe teritoriul ţării noastre. Stoltenberg a precizat că România este una dintre naţiunile gazdă pentru noile unităţi de comandă şi control, a căror implementare va începe imediat, explicând că ţara noastră va organiza diferite exerciţii ale trupelor NATO, informează Mediafax.

”Acele unităţi vor fi importante atunci când va veni vorba despre realizarea unei legături între forţele naţionale române de apărare şi forţele NATO. Va fi această legătură şi ele vor fi responsabile pentru organizarea de exerciţii, planificare şi înlesnirea trimiterii întăririlor“, a declarat Jens Stoltenberg.

În acest sens, secretarul general al NATO a declarat că este vorba despre trupe terestre care vor activa în România, dar şi de unităţi maritime şi aeriene, în legătură cu care se vor lua decizii la următoarele întâlniri. Totodată, Stoltenberg a precizat că s-au stabilit şi detalii cu privire la funcţionarea celor 5.000 de trupe din ”Vârful de lance” NATO. Astfel, acestea vor fi alcătuite dintr-o brigadă terestră şi vor primi sprijin pe cale aeriană şi maritimă, dar şi din partea forţelor speciale armate ale ţărilor membre ale Alianţei.

Elementul principal va fi gata de deplasare în cel mult 48 de ore, conform secretarului general al NATO, iar restul de trupe, până la 30.000 din Forţa de reacţie rapidă a NATO, va putea fi detaşată în cel mult o săptămână. Aceasta va fi sprijinită de alte două brigade în cazul unei crize majore în cadrul căreia cei 5.000 de militari vor avea nevoie de sprijin.

”Şase state membre au declarat astăzi (n.r. - joi) că sunt dispuse să conducă nou-înfiinţata «Spearhead Force». Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Marea Britanie s-au oferit să ia acest rol prin rotaţie în anii care urmează, lucru care va asigura susţinerea programului pe termen lung”, a mai afirmat Jens Stoltenberg.

Mai multe pe Mediafax.