MENIU

Razboi în Ucraina, ziua 782. Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară - LIVE TEXT

Razboi în Ucraina, ziua 782

Forțele ruse s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă la sfârșitul primăverii sau în vară, cu scopul de a ocupa mai mult teritoriu în regiunile parțial ocupate ale Ucrainei Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie, a informat Financial Times pe 13 aprilie, citând oficiali ucraineni și occidentali. Ucraina este în ziua 782 a războiului.

UPDATE 23:00 - Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce #Ucraina s-a retras


Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, relatează luni Reuters, citând patru persoane implicate.

Potrivit acestor surse, care s-au exprimat cu condiţia anonimatului, acordul a fost convenit în martie "pentru a asigura securitatea navelor comerciale în Marea Neagră" şi, deşi Kievul nu a dorit să-l semneze formal, şi-a dat asentimentul ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-l anunţe pe 30 martie, înaintea alegerilor municipale care aveau apoi să fie un eşec pentru formaţiunea lui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

"Chiar în ultima clipă, Ucraina s-a retras brusc şi acordul a picat", spune una dintre cele patru surse, celelalte trei confirmându-i versiunea. Nu este clar ce a determinat Kievul să se răzgândească. Rusia, Ucraina şi Turcia nu au comentat deocamdată oficial această relatare.

UPDATE 21:10 - Ucraina şi Norvegia ajung la un acord de securitate

Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat luni ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în cursul unei vizite la Kiev.

Potrivit declaraţiilor sale consemnate de AFP după ce a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, "Norvegia va furniza Ucrainei sprijin militar, politic, financiar şi umanitar pe termen lung".

"Acordul demonstrează angajamentul nostru politic clar de a continua să susţinem Ucraina aşa cum facem de când a început atacul brutal şi la scară mare al Rusiei, în urmă cu peste doi ani", a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene într-un comunicat.

Textul urmează să fie semnat şi făcut public la viitoarea întâlnire a lui Zelenski cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store; nu s-a stabilit încă data evenimentului, precizează comunicatul.

UPDATE 16:40 - Kuleba: Apărarea aeriană ucraineană apără şi vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele ruseşti să intre în spaţiul lor aerian

Ucraina le-a cerut din nou luni aliaţilor să facă "paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni, iar unul dintre argumentele aduse de ministrul de externe Dmitro Kuleba a fost acela că în acest fel sunt protejate şi ţările vecine, inclusiv România, de riscul ca rachete sau drone ruseşti să intre în spaţiul lor aerian, relatează Reuters preluat de News.ro.

"Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba la o conferinţă de securitate la Marea Neagră unde s-a exprimat prin legătură video. "Profit de această ocazie pentru a îndemna încă o dată toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe", a continuat el. "Apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele să intre în spaţiul lor aerian", a argumentat oficialul de la Kiev.

UPDATE 11:25 - Mesajul lui Zelenski către Occident: Încetaţi să mai toleraţi terorismul rusesc!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în Ucraina, relatează luni DPA.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

"Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine", a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

Preşedintele ucrainean le-a cerut duminică seara aliaţilor săi să ia măsuri pentru a crea o reţea de apărare antiaeriană precum cea a Israelului, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a interceptat aproape toate cele peste 300 de drone şi rachete lansate de Iran asupra sa, notează EFE.

"Întreaga lume a văzut ce înseamnă o apărare adevărată. A văzut că este fezabil", a spus Zelenski, adăugând: "Lumea a văzut, de asemenea, că Israelul nu a fost singur în apărarea sa şi că a fost susţinut de aliaţi!". Eficienţa demonstrată de apărarea israeliană arată că "unitatea" între aliaţi "oferă cea mai bună apărare", a subliniat Volodimir Zelenski.

"Iar când Ucraina spune că aliaţii săi nu ar trebui să ignore rachetele şi dronele ruseşti, înseamnă că este nevoie de acţiuni; acţiuni îndrăzneţe", a remarcat preşedintele ucrainean. "Din păcate, asistenţa acordată Ucrainei este încă limitată, iar statul rus are încă acces la componente critice necesare pentru a produce rachete şi drone", a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 9.50 - Rușii acuză un atac ucrainean cu 16 morți și 20 de răniți într-un oraș din regiunea Zaporojie

Cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în bombardamente în oraşul Tokmak - aflat sub control rus în regiunea Zaporojie, potrivit unui reprezentant al ocupaţiei ruse din sudul Ucrainei, conform News.ro.

Ucraina nu a reacţionat în urma acestor acuzaţii.

UPDATE 9:30 - Ucraina a recunoscut duminica aceasta că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie, relatează France Presse.

Ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov a declarat că a făcut o vizită soldaţilor în zona în care se duc în prezent luptele.

Pe acest sector al frontului de est, unde "situaţia este tensionată", trupele ruse, "în superioritate numerică", încearcă o străpungere "la vest de Bahmut", oraş pe care l-au cucerit în mai 2023 după luni întregi de lupte deosebit de sângeroase şi distrugătoare, a spus el.

Cu puţin timp înainte, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, declarase, la rândul său, că Rusia şi-a concentrat eforturile în această zonă pentru a cuceri Ceasiv Iar, situat la aproximativ 20 km vest de Bahmut. Conducerea militară a Rusiei a dat ordin trupelor sale să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, când în Rusia se sărbătoreşte Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

UPDATE 8:50 - Forțele aeriene ucrainene au raportat amenințarea unor atacuri cu rachete balistice rusești dinspre est azi-noapte, iar în orașul Dnipro s-au auzit explozii.

O alertă de raid aerian a fost emisă în mai multe oblasturi ucrainene. Forțele aeriene au avertizat la ora 03:01 că „o rachetă se îndreaptă spre Kremenchuk", iar alarma aeriană a fost ridicată la 03:32. De asemenea, postul public Suspilne a transmi la ora 03:02 că „au avut loc explozii în Dnipro".

După așa-numitele alegeri prezidențiale, Vladimir Putin a prins curaj, notează sursa citată. De aceea, rușii vor încerca să pună mâna pe majoritatea regiunilor ucrainene relevante, pe care Putin le-a anexat ilegal în septembrie 2022.

FT mai scrie că oficialii de la Kiev sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia ar putea planifica un atac asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Moscova mobilizează sute de mii de soldați și trage rachete asupra orașului pregătind ofeniva, cred anașiștii.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirilo Budanov, a mai remarcat că Ucraina se așteaptă ca forțele de ocupație ruse să intensifice acțiunile ofensive, în special în apropiere de Donețk, la sfârșitul primăverii – începutul verii. Potrivit acestuia, nu vor exista schimbări semnificative pe front înainte de ofensiva așteptată a armatei ruse.

Analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) au remarcat că rușii pun deja bazele unei viitoare ofensive, atacând industria energetică ucraineană. ISW a explicat că acest lucru este necesar nu numai pentru distrugerea infrastructurii civile, ci și pentru epuizarea apărării antiaeriene ucrainene.

"Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară", spune generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie.

"Vedem cum Rusia bate pe linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba cu planare FAB, o „bombă mută” din epoca sovietică, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1500 kg de exploziv puternic, care face ravagii apărării ucrainene.

„La un moment dat în această vară,” spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a realiza mai mult decât mici câștiguri și pentru a încerca să spargă liniile ucrainene.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski vladimir putin