MENIU

PE: Modernizarea agresivă a flotei de către Rusia reprezintă o provocare în domeniul securității

<p>PE: Modernizarea agresivă a flotei de către Rusia reprezintă o provocare &icirc;n domeniul securității</p>

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, la Strasbourg, o rezoluție nonlegislativă elaborată de Ioan Mircea Pașcu (S&D), în care subliniază situația complexă strategică și militară la Marea Neagră și susține că sancțiunile UE împotriva Rusiei trebuie să fie în continuare legate de implementarea acordurilor de la Minsk. În acest context, Ioan Mircea Pașcu subliniază că "modernizarea agresivă a flotei de către Rusia reprezintă o provocare în domeniul securității, care nu poate fi ignorată sau lăsată în întregime în grija NATO".

Rezoluția arată că realitatea strategică din zona Mării Negre, unde Rusia a lansat un proces de militarizare pe termen lung, necesită o gestionare responsabilă din partea UE. Astfel, eurodeputații solicită continuarea politicii de descurajare ca parte a oferirii de noi garanții strategice necesare pentru membrii estici ai NATO și ai Uniunii Europene.

În legătură cu importanța bazinului Mării Negre pentru securitatea UE și consecințele anexării Crimeii de către Rusia, el a afirmat că, "înainte de anexarea ilegală a Crimeii, existau o bază pentru flota rusească la Sevastopol și câteva mici forțe de apărare".

"Acum, în doar ceva mai mult de un an, au devenit o forță de luptă care poate acționa în Orientul Mijlociu, Balcani, Europa Centrală ș.a.m.d.Raportul dorește să sporească gradul de conștientizare de către UE a importanței Mării Negre, într-o perioadă în care revizuim deopotrivă strategia în domeniul securității și cea de apărare. Desfășurarea și modernizarea agresivă a flotei de către Rusia reprezintă o provocare în domeniul securității, care nu poate fi ignorată sau lăsată în întregime în grija NATO", a spus Ioan Mircea Pașcu.

În ceea ce privește un posibil răspuns la o Rusie agresivă și la criza din Ucraina, eurodeputatul român a apreciat că sancțiunile și canalele de comunicație ar trebui să rămână dar, în același timp, măsurile strategice de angajament pentru liniștirea membrilor estici ai UE și NATO trebuie să continue.

"UE a impus măsuri restrictive după anexarea Crimeii și summitul G7 din această săptămână a avertizat că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi întărite în cazul unei escaladări a conflictului din Ucraina", a subliniat eurodeputatul român.